ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Super-Market
Φωτο: Shutterstock

Φρέναραν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, έπεσε στο 1% η αύξηση το α' 3μηνο

Η αύξηση του τζίρου ήταν 2,7% το πρώτο τρίμηνο και επιτεύχθηκε κυρίως με τη μεγέθυνση του όγκου πωλήσεων, καθώς ήταν συγκρατημένη η αύξηση των τιμών. Τι δείχνει η έρευνα της NielsenIQ.

Τα μέτρα που έλαβε προ μηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε πρώτη φάση αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση των τιμών και, σε δεύτερο χρόνο, στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας. Φαίνεται, με βάση τα στοιχεία της αγοράς, πως αυτή η προσπάθεια ευοδώνεται: Σύμφωνα με τη NielsenIQ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των τιμών στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων έπεσε στο 1%.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και της αγοράς έχουν κατ΄επανάληψη επισημάνει πως σαφής εικόνα για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο επίπεδο των τιμών θα υπάρξει περισσότερο τον Μάιο παρά τον Απρίλιο -«χρειάζεται ένα τρίμηνο για να αξιολογηθούν τα μέτρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Γενικότερα πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την πασχαλινή αγορά –η οποία είναι ενταγμένη στην προεκλογική περίοδο κι ως εκ τούτου θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη– δεδομένου ότι βασίζεται, μετά από τις σχετικές συζητήσεις που έχει κάνει με επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, στον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Και στην αντίστοιχη πίεση των αλυσίδων προς τους προμηθευτές τους.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την NielsenIQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο των τροφίμων αύξησε τις πωλήσεις του κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Κι όσον αφορά στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα η αύξηση των πωλήσεων ανέρχεται στο 2,7%. Αυτή η αύξηση, όμως, δεν είναι πληθωριστική. Όπως αναφέρει η εταιρεία «η ανάπτυξη αυτή φαίνεται αναλογικά να προέρχεται κυρίως από την θετική μεταβολή των πωλούμενων όγκων, καθώς η αύξηση των τιμών φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και να κυμαίνεται γύρω στο 1%, γεγονός που φαίνεται να έχει τονώσει την κατανάλωση».

Και προσθέτει πως «σε σχέση με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Μάρτιο βρίσκεται στο 3,2%, η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs (σ.σ.: ταχυκίνητα αγαθά) είναι σημαντικά χαμηλότερη».

Στις FMCG υπέρ-κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στα «Τρόφιμα & Ποτά», όσο και στις κατηγορίες «Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς» η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε στο 3,3%, ενώ στη μεγάλη κατηγορία της «Φροντίδας του Σπιτιού» οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,7% - με τη μέση τιμή να παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στα πρόσφατα ρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, μία από τις γενικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το λιανεμπόριο παραμένει σταθερή. Παρά την περιορισμένη αύξηση των τιμών, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα με την NielsenIQ το μερίδιο τους από το 24,7%, που ήταν στο τέλος του 2023, ανήλθε στο 25,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 – σύμφωνα με την Circana έχει ανέλθει στο 27%.

Από την άλλη πλευρά, «η προωθητική ένταση συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα υψηλή, από 68,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,8%» και προσθέτει πως οι 9 στους 10 καταναλωτές επηρεάζονται από τις προσφορές, όταν χρειάζεται να λάβουν απόφαση για τις μάρκες ή ακόμη και τα καταστήματα, που επιλέγουν για τις αγορές τους. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα του Μαρτίου φαίνεται να ευνόησαν τις πωλήσεις ορισμένων περισσότερο «καλοκαιρινών κατηγοριών», όπως είναι τα παγωτά (21%), τα εντομοαπωθητικά (19,5%), καθώς επίσης οι μπύρες (12,7%) και το εμφιαλωμένο νερό (10,4%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τα σούπερ μάρκετ στα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της ακρίβειας στο 14o Food Retail Conference. Τι έδειξε ειδική έρευνα της Netrino Advisory σε στελέχη των σούπερ μάρκετ.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πέσει «ψαλίδι» 30% στις παροχές προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ

Την υπουργική απόφαση Σκρέκα που θα ρυθμίζει τις κρίσιμες λεπτομέρειες για την περικοπή παροχών στα σούπερ μάρκετ περιμένει η αγορά. Οι λιανέμποροι αντιδρούν σε οποιαδήποτε περικοπή περιθωρίου κέρδους.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικές αρχίζουν μειώσεις τιμών 5% μετά την πίεση από την κυβέρνηση

Σε 71 κωδικούς μειώνει τις τιμές η Procter & Gamble, ενώ αποφάσισε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η Unilever. Στις 17 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει μειώσεις σε 213 κωδικούς συνολικά.
Meiosi_timis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά δύο ταχυτήτων στα σούπερ μάρκετ, σε δυσμενή θέση οι «μικροί»

Οι αλυσίδες με τζίρο κάτω από 90 εκατ. ευρώ είναι αμφίβολο αν θα δουν στα ράφια τους τις μειώσεις 5% για έξι μήνες, που προβλέπονται για μεγάλες αλυσίδες. Τι σχολιάζει η Coca Cola HBC για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις από την Coca Cola HBC, μειώσεις μόνο στο 6% των κωδικών

Πηγές του BD αποκαλύπτουν ότι ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας που δεσπόζει στα αναψυκτικά περιλαμβάνει αυξήσεις στο 83% των κωδικών. Εφικτό θεωρεί το υπ. Ανάπτυξης τον στόχο για μειώσεις 5% σε 500 κωδικούς της αγοράς.