ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι κερδίζει η ελληνική αγορά ενέργειας από τις διεθνείς διασυνδέσεις

Κρίσιμος ο ρόλος των διασυνδέσεων στη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. Οφέλη 320 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας θα έχει η χώρα από τη διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το ρεύμα που εισάγεται από τις γειτονικές χώρες συμβάλλει στην σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, αντικαθιστώντας τον ρόλο του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Νίκο Τσάφο, ειδικό σύμβουλο πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων, ο οποίος τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι διεθνείς συνδέσεις ρεύματος για το μέλλον της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΑΕΥ εκτιμά σε επιστολή της στη Βουλή ότι το όφελος της χώρας από το Great Sea Interconnector, της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Οι διεθνείς ενεργειακές γραμμές της Ελλάδας όλο και αυξάνονται προς όφελος της χώρας και του καταναλωτή, παρά το όποιο πολιτικό ρίσκο που μπορεί να εμπεριέχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Όχι μόνο κινείται στην κατεύθυνση των στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας αλλά σταθεροποιεί το σύστημα από τις απρόβλεπτες αυξομειώσεις που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στις ΑΠΕ.

Με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε ρόλο-κλειδί στο ενεργειακό τοπίο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα επεκτείνει το ηλεκτρικό δίκτυο της με νέες διασυνδέσεις από την Ιταλία και την Βουλγαρία έως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία.

Ο κ. Τσάφος αναφέρει σε ανάρτησή του ότι υπάρχει μια γενικότερη υπόθεση ότι ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστεί το φυσικό αέριο για σκοπούς εξισορρόπησης.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό, τόσο θεωρητικοί όσο και πρακτικοί. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η εξισορρόπηση του συστήματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από τις ιδιοσυγκρασίες του κάθε περιβάλλοντος και ότι οι λύσεις εξισορρόπησης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», τονίζει ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής το 2024 η Ελλάδα έχει βασιστεί σε διασυνδέσεις πολύ περισσότερο από ό,τι στο φυσικό αέριο ώστε να αντισταθμίσει την καθημερινή μεταβλητότητα της πράσινης ενέργειας.

«Εξάγουμε όταν έχουμε πλεόνασμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εισάγουμε όταν αναμένεται οι ΑΠΕ να αποδώσουν λιγότερα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι διασυνδέσεις είναι συχνά συμφορημένες - πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο χωρίς αυτούς τους περιορισμούς», υπογραμμίζει ο κ. Τσάφος.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «η σημαντική ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών, αναμφίβολα, θα αλλάξει περαιτέρω αυτήν την εικόνα. Ωστόσο, η σημασία των διασυνοριακών συνδέσεων στην εξισορρόπηση του συστήματος δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί - κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος που η Ελλάδα δίνει τέτοια έμφαση στην επέκταση των διασυνδέσεων».

Great Sea Interconnector

Μια ακόμα διεθνής σύνδεση που ετοιμάζεται - έστω με καθυστέρηση - είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση τεσσάρων βουλευτών της Νέας Αριστεράς που τέθηκε στη Βουλή για το οφέλη των διεθνών συνδέσεων, η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι το έργο έχει επενδυτικό κόστος ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί κατά 37% στην ελληνική και κατά 63% στην κυπριακή πλευρά.

«Εν τέλει, το όφελος των διεθνών διασυνδέσεων εστιάζεται πέραν της ασφάλειας εφοδιασμού, σε όφελος λόγω μείωσης των τιμών της αγοράς και σε όφελος λόγω μετάβασης σε παραγωγή ενέργειας χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα (sustainability)», διευκρινίζει σε επιστολή της.

«Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ θεωρεί κρίσιμο ότι στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης πρέπει να προηγηθεί η ενίσχυση του συστήματος εσωτερικά της χώρας, προς άρση των σημαντικών σημείων συμφόρησης που υπάρχουν, τα οποία δεν επιτρέπουν την εξαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και αν υλοποιηθούν οι διεθνείς συνδέσεις», συμπληρώνει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροπληξία από τους λογαριασμούς ρεύματος: Πόσο θα αυξηθούν τον Ιούνιο

Η εκτίναξη κατά 32% των τιμών χονδρικής τον Μάιο φέρνει αύξηση που θα ξεπεράσει το 25% στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων. Οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν το καλοκαίρι.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μάχη» των μεριδίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η σταθερή κυριαρχία της ΔΕΗ

Στην Ευρώπη, η γενιά των millenials έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά ρεύματος, καθώς μετακινείται μεταξύ προμηθευτών το 20-25% της συνολικής αγοράς. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διατηρεί σταθερά μερίδιο άνω του 60%.