ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σήμερα σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που έχει διαδοθεί από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να προκαλέσει καταργήσεις θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτιού κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζεται στο σημείωμα. «Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητεί κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης».

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ενός ειδικού φόρου για την ΤΝ, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν δυναμικά τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να «αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Μηλαπίδης: Δέσμευση η άνοδος των αμοιβών σε πραγματικούς όρους

«Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται από σήμερα στα 830 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους στον τουρισμό» είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά ημέρες λιγότερες από το 2022, εργαστήκαμε για φόρους και εισφορές

Το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 177 ημέρες, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022. Η διόρθωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοχευμένοι ελέγχοι από την ΑΑΔΕ με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Όπως αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μέσω της χρήσης των εργαλείων θα μπορούν να ανιχνεύονται ασυνήθιστες συναλλαγές η μεταφορές χρημάτων και να εντοπίζονται ασυνήθιστες αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών.