ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Ψηφιακή φορολογία χεριού
Άτομο χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή για φορολογικές διαδικασίες στην πλατφόρμα ΑΑΔΕ.

Στα 3,4 δισ. οι νέοι απλήρωτοι φόροι το 5μηνο με αύξηση 22% από το 2023

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο αριθμός των οφειλετών παρουσιάζει μείωση κατά 5% (4.253.031 πλήθος οφειλετών το Μάιο του 2024 έναντι 4.471.762 το 2023).

Στα 3,43 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Μάιο, με αύξηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο. 

Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε συσσωρευμένες οφειλές ύψους 107,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2023, μέρος των οποίων παραμένουν ανεξόφλητες για δεκαετίες και είναι σε μεγάλο βαθμό μη εισπράξιμες.

Ενδεικτικό είναι ότι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ήταν, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 80,8 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το Μάιο, οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ έφτασαν στο 83,87% ενώ το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου για ακίνητη περιουσία διαμορφώθηκε στο 77,15%. 

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο αριθμός των οφειλετών παρουσιάζει μείωση κατά 5% (4.253.031 πλήθος οφειλετών το Μάιο του 2024 έναντι 4.471.762 το 2023).

Για το 5μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,433 δις €, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 2,813 δις € (αύξηση κατά 22%).

Για το μήνα αναφοράς (Μάιος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 446 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα  307 εκ (αύξηση κατά 45,4%).

Για το 5μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,053 δις €, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,444 δις € (αύξηση κατά 24,9%).

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογική ανάλυση εργασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «σβήσει» χιλιάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις το υπ. Οικονομικών

«Βροχή» οι κυρώσεις για εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του 2014, παρότι είχαν υποβληθεί πριν τη λήξη της «σιωπηρής» παράτασης. Σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα.
Διαχείριση σχέσεων πελατών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη χωρίς... οφειλέτες στο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους

Πρεμιέρα στις 20 Μαΐου για Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους. Θα καταγράφονται λεπτομερώς οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς εφορία, ΕΦΚΑ, Τράπεζες, Δήμους, αλλά ανώνυμα. Ολη η ΚΥΑ.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασες τη δήλωση; Την υποβάλει η εφορία και στη στέλνει μαζί με τα πρόστιμα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, θα την υποβάλει η ίδια και στη συνέχεια θα τους κοινοποιεί το εκκαθαριστικό μαζί με τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων αγροτικών ενισχύσεων 2023

Η ΑΑΔΕ ενημέρωσε 27.193 αγρότες για ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων 16,3 εκατ. ευρώ το 2023, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ελέγχου στις αγροτικές ενισχύσεις, με διαδικασίες που αφορούν κάθε έτος και όλους τους δικαιούχους.
Σφύρα δικαστηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυόμισι μήνες προθεσμία για μείωση έως 75% των προστίμων της εφορίας

Τη δυνατότητα να μειώσουν τα πρόστιμα της εφορίας έως και 75%, έχουν οι φορολογούμενοι που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις, εφόσον υποβάλλουν αίτημα στην Επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών μέχρι 23 Ιουλίου.
Πέναλτι δικαστική απόφαση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά τα πρόστιμα από την εφορία για τις ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις

Υψηλό είναι το κόστος της υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης είτε από πρόθεση είτε από άγνοια ή λάθος, καθώς τα πρόστιμα κλιμακώνονται έως το 50% του φόρου που αποφεύχθηκε.