ΓΔ: 1435.89 -0.50% Τζίρος: 42.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς κατατάσσονται οι πάροχοι στις ταχύτητες συνδέσεων στο δίκτυο κινητής

Το δίκτυο κινητής της Cosmote κατέγραψε σχεδόν διπλάσιες ταχύτητες από τον τρίτο παίκτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla.

Με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα τρέχει η Cosmote έναντι της Nova στα δίκτυα κινητής, με τις ταχύτητες να ανεβαίνουν, ωστόσο να μην δίνουν την απαραίτητη ώθηση στην Ελλάδα να κλείσει το χάσμα με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Με την ζωή μας να είναι πλέον «εν κινήσει», η κατανάλωση δεδομένων είναι συνεχώς ανοδική, και οι απαιτήσεις για ταχύτητα αυξάνονται, οι πάροχοι καλούνται να εντείνουν τις επενδύσεις τους, και ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Η επέκταση της χρήσης των κινητών, πολλές φορές και σε πεδία που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση δεδομένων (streaming, gaming), έχει προκαλέσει εκρηκτική αύξηση στη χρήση data, με τους παρόχους να ανακοινώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ στη χρήση δεδομένων, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τα δίκτυα 5G, διευκολύνοντας έτσι τη μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η στρέβλωση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι ταχύτητες στην κινητή είναι υψηλότερες από ό,τι στη σταθερή, καθώς τα δίκτυα κινητής τρέχουν με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 80 Mbps, ενώ καταγράφεται η συνεχής άνοδος των ταχυτήτων.

Ταχύτερος ο ΟΤΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ookla που πλέον συνεργάζεται και με την ΕΕΤΤ, και είναι αποδεκτή για τις μετρήσεις της παγκοσμίως,  ο ΟΤΕ καταγράφει την υψηλότερη μέση ταχύτητα βάσει των μετρήσεων, τρέχοντας σχεδόν με την διπλάσια ταχύτητα από τον τρίτο παίκτη της αγοράς.

Ειδικότερα στα συνολικά στοιχεία της Ookla για τα δυο πρώτα τρίμηνα του έτους, με την μέση ταχύτητα στα δίκτυα κινητής να είναι στα 79,93 Mbps, η Cosmote τρέχει με 106,27 Mbps, έχοντας γράψει υψηλότερη ταχύτητα σε αυτό το διάστημα τα 150,53 Mbps και ακολουθεί η Vodafone με 58,63 Mbps, έχοντας σημειώσει υψηλό στα 76,39 Mbps και τρίτη είναι η Nova με 53,88 Mbps, με υψηλότερη ταχύτητα τα 67,89 Mbps. Αντίστοιχα στο upload που κατέγραψε μέση ταχύτητα 14,40 Mbps, η Cosmote έφτασε τα 15,23 Mbps, η Vodafone τα 14,26 Mbps και η Nova τα 11,49 Mbps.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ookla, η διαφορά των τριών παρόχων διαμορφώνεται κυρίως από τις αποστάσεις που τους χωρίζουν στις ταχύτητες σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, η Cosmote σημειώνει ταχύτητες 159.89 Mbps, με τη Nova να έρχεται δεύτερη με 65,97 Mbps και τη Vodafone τρίτη με 59,98 Mbps. Στη Θεσσαλονίκη, η Cosmote είναι στην πρώτη θέση με 158,68 Mbps, η Vodafone δεύτερη με 81,58 Mbps και η Nova τρίτη με 80,38 Mbps. Στην Πάτρα που συγκεντρώνεται σημαντικό τεχνολογικό ταλέντο τα τελευταία χρόνια, η Cosmote τρέχει με 116,39 Mbps ενώ η Nova και η Vodafone ακολουθούν με ταχύτητες 48,17 Mbps και 48,07 Mbps αντίστοιχα.

Στην Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η ΕΕΤΤ, αναφέρει επίσης πως το 2023, στα κινητά δίκτυα, η μέση ταχύτητα download ήταν 111,26 Mbps, και η μέση ταχύτητα upload στα 21,13 Mbps, επιβεβαιώνοντας την τάση αύξησης των ταχυτήτων. Σημείωνε επίσης πως στα κινητά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στην Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στο Δήμο Σπετσών, και ακολουθούν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου και Σερίφου.

Ανεβάζει ταχύτητα η Ελλάδα αλλά μένει στάσιμη

Αν και σημειώνεται βελτίωση στην ταχύτητα, αυτή είναι μικρή, τη στιγμή που άλλες χώρες προχωρούν με γρήγορα βήματα με αποτέλεσμα η κατάταξη της Ελλάδας στις ταχύτητες internet χάνει έδαφος, βλέποντας την πλάτη χωρών όπως η Β. Μακεδονία και η Βουλγαρία στην κινητή.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την πρόοδο που έχει καταγράψει το ελληνικό δίκτυο κινητής έχει παραμείνει στην ίδια θέση που βρισκόταν στην αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, αντανακλώντας τα προβλήματα που καταγράφει η ανάπτυξη των δικτύων στη χώρα.

Το ελληνικό δίκτυο κινητής τον Ιούνιο παρέμεινε στην 31η θέση παρά την αύξηση της ταχύτητας που σημειώθηκε σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από την πτώση του Μαΐου, και καταφέρνοντας να παραμείνει υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δίκτυο κινητής κατέγραψε ταχύτητες στα 82,11 Mbps downoad, από τα 77,01 Mbps που ήταν τον Μάιο και η ταχύτητα έχει αυξηθεί από την περασμένη χρονιά που ήταν στα 70,38 Mbps.

Αντίστοιχα ο παγκόσμιος μέσος όρος ταχυτήτων διαμορφώθηκε στα 56,43 Mbps από 55,06 Mbps τον Μάιο αντανακλώντας το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των 140 χωρών της κατάταξης όταν οι τρεις πρώτες χώρες σημειώνουν ταχύτητες πάνω από 200 Mbps. Σημαντική ήταν η αύξηση σε ετήσια βάση καθώς τον περσινό Ιούνιο οι ταχύτητες έφταναν τα 43,14 Mbps.

Στο upload το ελληνικό δίκτυο έφτασε στα 13,92 Mbps σημειώνοντας οριακή άνοδο από τα 13,11 Mbps τον προηγούμενο μήνα, ενώ παγκοσμίως το upload ανήλθε στα 11,53 Mbps από 11,26 Mbps.

Στα δίκτυα κινητής οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα και απέχουν έτη φωτός από την Ελλάδα, είναι πρώτο το Κατάρ με 334,63 Mbps ταχύτητες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 323,61 Mbps, το Κουβέιτ με 226,56 Mbps, η Νορβηγία με 145,19 Mbps και η Δανία με 144,93 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, διέξοδος τα έργα Πληροφορικής

Οι τιμές στις επικοινωνίες βυθίστηκαν κατά 3,2% το 2023, καθώς ο ανταγωνισμός συμπίεσε τα έσοδα ανά χρήστη. Οι πάροχοι στρέφονται στα έργα ICT κυρίως του Δημόσιου και έχουν «χτίσει» χαρτοφυλάκια άνω των 2 δισ. ευρώ.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαβύρινθος πακέτων στις τηλεπικοινωνίες: Σχεδόν 1.300 τα προγράμματα

Πρακτικά αδύνατη η σύγκριση τιμών σε σταθερή και κινητή. Εκατοντάδες διαθέσιμα προγράμματα και 90.000 πιθανοί συνδυασμοί δυσκολεύουν την προσπάθεια του καταναλωτή να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνήγι χρηστών πειρατικής τηλεόρασης, ποιες ποινές προβλέπει ο νόμος

Εκτός από τα ίδια τα κυκλώματα της πειρατικής τηλεόρασης, οι αρχές εστιάζουν περισσότερο στους χρήστες, που απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα και πρόστιμα έως 15.000 ευρώ.