ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Σχέδιο Β» για να αποφύγουμε μπλακάουτ από τον κοροναϊό

Σε ετοιμότητα οι εταιρείες του χώρου της ενέργειας και οι διαχειριστές δικτύων για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού στο προσωπικό τους.

Έκτακτα μέτρα, όπως προσωπικό ασφαλείας και βάρδιες στα κέντρα ελέγχου των διαχειριστών του εθνικού ενεργειακού συστήματος, στο δίκτυο καθώς και στις μονάδες της ΔΕΗ, για να αντιμετωπιστεί το σενάριο που θα εμφανιστούν κρούσματα κοροναϊού ανάμεσα σε εργαζόμενους που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ενεργειακή αλυσίδα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, καθώς επίσης οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, προκειμένου αν τυχόν παρουσιαστεί κρούσμα σε κάποιον από τους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, αυτό να απομονωθεί άμεσα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποφευχθούν σενάρια που θα έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία της χώρας.

Σε μια συγκυρία όπου η αύξηση των κρουσμάτων αυξάνει τον βαθμό ανησυχίας και στην Ελλάδα και με δεδομένη την κρισιμότητα της απρόσκοπτης ενεργειακής τροφοδοσίας, διαχειριστές των δικτύων και ΔΕΗ, έχουν καταρτίσει σχέδια και εναλλακτικά σενάρια, εφόσον ο ιός πλήξει τμήμα του προσωπικού τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ευρεία χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπου οι διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών της χώρας και η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασαν τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν καταρτίσει για τον κοροναϊό.

Τέτοια “plan B" προβλέπουν για παράδειγμα ότι σε όλα τα κρίσιμα πόστα της σπονδυλικής στήλης του συστήματος, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή προσωπικό και εναλλακτικά σενάρια για τις βάρδιες, εφόσον χρειασθεί να απομονωθούν κάποιοι εργαζόμενοι. Στο ίδιο ακριβώς πλάνο κινούνται οι αρμόδιοι για το κέντρο ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, τις μονάδες της ΔΕΗ και για όλες τις κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υποδομές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κλειδί βρίσκεται στα προληπτικά μέτρα και όλες οι εταιρείες του χώρου έχουν καταρτίσει “plan B” ως προς τι θα συμβεί εφόσον εμφανιστεί κρούσμα σε κάποια από τις εγκαταστάσεις τους (όπως control rooms και μονάδες) με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει σενάρια για το προσωπικό, τις βάρδιες, τις εφεδρείες των σταθμών, την ετοιμότητα του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα, κλπ.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία του υπουργείου με τις εταιρείες και γι’ αυτό ορίστηκε στέλεχος του ΥΠΕΝ ως σημείο επαφής.

«Συναντηθήκαμε με τις διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ για να αξιολογήσουμε εγκαίρως την κατάσταση, να ενημερωθούμε για τα επιχειρησιακά τους σχέδια, να συντονίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας και να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές. Είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό και να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Έλενα Μαλτέζου, καθώς επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ΔΕΣΦΑ Nicola Battilana, ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλής Μενεγάτος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Κυβέρνησης - Θεσμών για μονοπώλιο ΔΕΗ στο λιγνίτη

Βρέθηκε συμφωνία του υπουργείου με τους Θεσμούς για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Στα επόμενα 3 χρόνια η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.