ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Φιάσκο» με τις αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την ώρα που περισσότεροι από 21.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής σε προστασία, οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί δεν ξεπερνούν τις... τρεις. Στην ενδεχόμενη παράταση θα κριθεί η επιτυχία του νόμου, όπως είχε γράψει το BD. 

Περισσότεροι από 21.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης για υπαγωγή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας και για την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, με τα αποτελέσματα πάντως να κρίνονται ιδιαιτέρως απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα,ολοκληρώθηκε η 12η εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2019:

   - Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 31.328 χρήστες.

   - Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 21.101 χρήστες.

   - Έχουν υποβληθεί 67 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

   - Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

   - Έχουν ήδη αποδεχθεί 3 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων

Αναγκαία η λύση της παράτασης

Τα παραπάνω νούμερα καθιστούν αυτονόητη την αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία, αφού είναι προφανές ότι η πρόοδος μέχρι σήμερα δεν είναι απλώς φτωχή αλλά, ουσιαστικά, ανύπαρκτη.

Ήδη όπως είχε γράψει το BD σε περίπτωση που δεν αλλάξει η καταληκτική προθεσμία για τις αιτήσεις, εκτιμάται ότι η αποτυχία στην εφαρμογή του νόμου θα είναι παταγώδης και δεν θα βγουν χαμένοι μόνο οι δανειολήπτες, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, που θα χάσει την ευκαιρία να «πρασινίσει» πολλά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις που θα προσφέρει το Δημόσιο στους πιο αδύναμους δανειολήπτες. 

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, που καθυστέρησαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ζητήσει από την Κομισιόν μια μικρή επέκταση της προθεσμίας λήξης της ισχύος του νόμου.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ενημερώνει τους δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Toυς περίπου 25 χιλιάδες πελάτες της που είναι δυνητικά επιλέξιμοι για την ένταξή τους στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενημερώνει η Τράπεζα Πειραιώς για τη δυνατότητα υπαγωγής τους.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι υπάρχουν κενά στο νόμο και δεν υπάρχει πραγματική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά την πτώχευση, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.