ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώνεται μετά το Eurogroup

Τα μέτρα θα αφορούν παροχή φθηνής ρευστότητας, χρονική επέκταση για ένα ακόμη τετράμηνο της αναστολής πληρωμών φόρων - εισφορών και «πάγωμα» των δόσεων των δανείων.

Νέο πακέτο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονoϊο δρομολογεί η κυβέρνηση μετά το Eurogroup που συνεδριάζει με βιντεοκλήση στις 4 το απόγευμα υπό τη σκιά τρων ζοφερών εκτιμήσεων από διεθνείς οίκους και αναλυτές για «υφεσιακό σπιράλ» στη παγκόσμια οικονομία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα είναι υψηλού δημοσιονομικού κόστους θα επικεντρώνονται στην παροχή φθηνής ρευστότητας με ενεργοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων και επιχορηγήσεων από το προϋπολογισμό σε κλάδους και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί μείωση τζίρου πάνω από 10%-20% και χρονική επέκταση για ένα ακόμη τετράμηνο της αναστολής πληρωμών για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και χρεών στο Δημόσιο. Επίσης σε συνεννόηση με τις τράπεζες προωθείται πάγωμα των δόσεων των δανείων και αναχρηματοδότησή τους με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.    

Στο διευρυμένο Eurogroup των «19» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του στοιχεία για τους κραδασμούς στην ελληνική οικονομία από το κορονοϊό ζητώντας διπλή δημοσιονομική ευελιξία: εξαίρεση από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος όλων των έκτακτων δαπανών και ταυτόχρονα χαμήλωμα του πήχη για τον φετινό στόχο.   

Οι πιέσεις για χαλάρωση του πλαισίου είναι συντονισμένες και ασφυκτικές κυρίως από χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Γαλλία όπου εξ αιτίας του κορονοϊού έχει πληγεί η εφοδιαστική αλυσίδα και νευραλγικοί κλάδοι όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές και η μεταποίηση με μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Νέες αποφάσεις για την επούλωση των πληγών στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα ληφθούν σήμερα, πέραν των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (ενέσεις ρευστότητας 37 δισ. ευρώ).

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση εκταμιεύει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην Υγεία (υγειονομικό υλικό, 2.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ), ενώ σε 200-250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα επιδότησης των πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος για το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτός δουλειάς. Το πακέτο θα εμπλουτισθεί με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο καθώς και των εργαζομένων

Ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονται κλιμακωτά και σταδιακά ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα «καυτά» θέματα για την Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup

Δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2022, ενημέρωση για δημοσιονομικά και ΑΕΠ, σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και έγκριση της 9ης αξιολόγησης απασχολούν σήμερα τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζουν σήμερα το Eurogroup και Ecofin - Τι θα συζητήσουν οι υπ. Οικονομικών

Θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται πάνω από 6% το έλλειμμα, αγωνία για άνοιγμα της οικονομίας

Επανεκκίνηση πάση θυσία του εμπορίου και της εστίασης θέλει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των μέτρων στήριξης γίνεται δυσβάστακτο και «φουσκώνει» από 3,9% σε 6% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κλειδί για την ανάκαμψη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε κατά το σημερινό Eurogroup ότι η άρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.