Σε κλοιό διασταυρώσεων από τέσσερις πλατφόρμες θα βρεθούν φέτος τα ακίνητα, καθώς πέραν των δύο αρχείων με τα στοιχεία των ακινήτων που υφίστανται ήδη, σχεδιάζονται άλλες δύο, στις οποίες θα καταγραφούν από την αρχή όλα τα στοιχεία των ακινήτων.
Εκτός από το Περιουσιολόγιο των ακινήτων που υφίσταται ήδη στο Taxisnet, υπάρχει επίσης η πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ σχεδιάζονται δύο ακόμη Μητρώα και συγκεκριμένα:
- Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) και
- Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων που δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία των ακινήτων που αφορούν σε εμβαδά, θέση, αξία, πολεοδομικές άδειες, ηλεκτροδότηση, παροχή νερού, ταυτότητες ακινήτων κ.λπ. θα βρίσκονται σε 4 πλατφόρμες, με στόχο να διαλειτουργούν μεταξύ τους, αν και αυτό μέχρι τώρα, έχει αποδειχτεί δύσκολο.
Η λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων των ακινήτων δημιουργεί μια μεγάλη βάση με στοιχεία, τα οποία θα είναι εύκολο να διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ και να εντοπιστούν αδήλωτα τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να πληρώνεται χαμηλότερος του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ και τέλη και να είναι τεχνητώς μειωμένη η τεκμαρτή δαπάνη, κατοικίες οι οποίες δηλώνονται ως «κλειστές» αλλά ενοικιάζονται ή ιδιοκατοικούνται και πολλά άλλα στοιχεία.
Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων
Το νέο μητρώο με στοιχεία των ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα περιέχει και πρόσθετα στοιχεία, σε σχέση με εκείνα που περιέχονται στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, στο Κτηματολόγιο ή στο (υπό σύσταση) ΜΙΔΑ.
Πρόκειται για το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ίσως και εντός του Φεβρουαρίου, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και στο στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία, που υπάρχουν διάσπαρτα σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και αφορούν την ηλεκτροδότηση, ύδρευση, πολεοδομία, δικαστικές διαφορές, αγροτικές επιδοτήσεις, φορολογική και κτηματολογική εικόνα, κ.λπ.
Ειδικότερα, μεταξύ των στοιχείων που θα αντληθούν είναι:
- Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και κυρίως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
- Οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9.
- Οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.
- Οι αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης.
- Στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).
- Στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα.
- Οι αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων των κτισμάτων.
- Στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, θα συνδέεται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet, του Κτηματολογίου καθώς με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τον τροφοδοτούν με δεδομένα.
Η σχέση θα είναι αμφίδρομη αλλά, λόγω του φορολογικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων, με περιορισμένο εύρος, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορέας. Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει μόνο τα στοιχεία που αφορούν στη δραστηριότητά της και όχι τη συνολική εικόνα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, αφού ολοκληρωθεί, το νέο Μητρώο Ακινήτων, για ένα ακίνητο που αλλάζει ιδιοκτήτη, με την υπογραφή των συμβολαίων και την ανάρτηση στο myPROPERTY, αμέσως θα ενημερώνεται το Μητρώο ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ. χωρίς να χρειάζεται, ο πρώην και ο νέος ιδιοκτήτης να τρέχουν να αλλάξουν τα στοιχεία.
Τα δεδομένα των ακινήτων θα ανέβουν στην πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά κατόπιν, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να μπουν στο Ενιαίο Μητρώο και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν είναι σωστά και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να τα διορθώσουν.
Το ΜΙΔΑ της ΑΑΔΕ
Προσεχώς θα συσταθεί από την ΑΑΔΕ και το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ξανά τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και τη χρήση τους, αν ιδιοκατοικείται, είναι κενό, ή μισθωμένο, ενώ και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν.
Στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ, θα καταγραφούν από την ΑΑΔΕ όλα τα δικαιώματα επί ακινήτων των φορολογουμένων, ακόμη και των ενοικιαστών, με διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
• Η ΑΑΔΕ θα μεταφέρει στο ΜΙΔΑ όλα τα στοιχεία για τις ιδιοκτησίες των ακινήτων που διαθέτει στην πλατφόρμα του περιουσιολογίου του Taxisnet, που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις των Ε2 και Ε9 των φορολογουμένων, με βάση το οποίο υπολογίζεται και ΕΝΦΙΑ και θα αντιστοιχιστούν με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών.
• Θα μεταφερθούν επίσης, τα δεδομένα των ακινήτων, που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ, ότι είναι μισθωμένα.
• Κατόπιν η ΑΑΔΕ, θα καλέσει τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, να μπουν στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ, προκειμένου να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν μεταφερθεί από την ΑΑΔΕ και αν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, υποχρεούνται να τα διορθώσουν και να αποκαταστήσουν τη σωστή εικόνα των δικαιωμάτων τους. Τονίζεται, πως την ευθύνη για την ορθότητα των περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζεται στο ΜΙΔΑ, την έχει ο φορολογούμενος.