Νέα μπλε τιμολόγια με σταθερές τιμές ρεύματος ετοιμάζουν να «ρίξουν» στην αγορά οι πάροχοι ως απάντηση στο κύμα αστάθειας που παρουσιάζεται στον κλάδο της ενέργειας και την αυξημένη ζήτηση για λογαριασμούς ρεύματος «χωρίς εκπλήξεις».
Καθώς το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο «τρομάζει» την Ευρώπη, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε για σήμερα τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική αγορά ενέργειας, αποτελώντας κακό οιωνό για τα τιμολόγια του Μαρτίου.
Το πρώτο κύμα των σταθερών τιμολογίων που λάνσαραν οι προμηθευτές ολοκληρώνεται και τώρα ετοιμάζεται η νέα γενιά των μπλε προϊόντων.
Μετά από πρόσφατη αύξηση στον αριθμό των μπλε τιμολογίων που προσφέρονται στους καταναλωτές και την προσαρμογή τους από τους 6 στους 12 μήνες τον Ιανουάριο, ετοιμάζονται νέα προϊόντα που θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές και εμπορικό πλεονέκτημα στη μάχη των παρόχων για αυξημένο μερίδιο αγοράς.
Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα προς διάθεση στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες. «Πάνω από το 50% των πελατών ζητάει συγκεκριμένα το μπλε τιμολόγιο σε ένα ποσοστό που αυξάνεται συνέχεια. Τα αντανακλαστικά που έχουν οι καταναλωτές στις νέες συνθήκες έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά», τονίζουν κύκλοι της αγορας.
Οι φόβοι που αυξάνονται για την έλευση νέας ενεργειακής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική των μπλε τιμολογίων.
Η υψηλή μεταβλητότητα συνεχίστηκε και για σήμερα με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να ανέρχεται στα 204,82 ευρώ/MWh παρουσιάζοντας αύξηση 12,5% από χθες, σύμφωνα με στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Για τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή ανέρχεται στα 145.97 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Μεγαλώνει η χρήση του φυσικού αερίου
Οι αυξημένες τιμές οφείλονται στην ενισχυμένη ζήτηση για ρεύμα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η αποδοση των ΑΠΕ, κάτι που υπογραμμίζει κατά πόσο το σύστημα στηρίζεται ακόμα από το ακριβότερο φυσικό αέριο.
Για σήμερα, μόνο το 21% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από τις ΑΠΕ και το 56% από το φυσικό αέριο. Το υπόλοιπο ενεργειακό μείγμα αποτελείται από τον λιγνίτη (9,8%), τα υδροηλεκτρικά (2,9%) και τις εισαγωγές (6,7%).
Όπως αναφέρει η Green Tank σε χθεσινή ανάλυση της, η χρήση του φυσικού αερίου όλο και μεγαλώνει στην Ελλάδα με τη ζήτηση να προέρχεται αποκλειστικά από τον ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τον Ιανουάριο του 2025 σημειώθηκε η υψηλότερη εγχώρια κατανάλωση αερίου από την έναρξη καταγραφής δεδομένων (2008).
Όπως αναφέρει το Green Tank στο μηνιαίο του δελτίο, η μηνιαία κατανάλωση ξεπέρασε τις 7 TWh (7.68 TWh), κάτι το οποίο είχε συμβεί μόλις δύο φορές ακόμα, τον Ιανουάριο του 2019 (7.46 TWh) και τον Δεκέμβριο του 2024 (7.13 TWh). Μάλιστα, η κατανάλωση εμφανίστηκε αυξημένη κατά 27.2% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.
«Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στην ΕΕ-27, αυξάνοντας κατά 31,3% την κατανάλωση αερίου μεταξύ 2024 και 2023. 8 κράτη μέλη μείωσαν τη χρήση αερίου με πρωτοπόρο την Πορτογαλία (-16.7%), ενώ η ΕΕ-27 κατά μέσο όρο παρέμεινε σχεδόν στάσιμη (+0.3%)», επισημαίνει η Green Tank.
Νέα ενεργειακή κρίση
Στο μεταξύ, μέσα στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλευση νέας ενεργειακής κρίσης καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πλησιάζουν πάλι τα 60 ευρώ.
Χθες η ολλανδική τιμή αναφοράς TTF υποχώρησε στα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα ωστόσο παραμένει κοντά σε υψηλά δύο ετών και η τάση παραμένει σαφώς ανοδική.
Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, εξετάζεται ακόμα και η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προχώρησε για πρώτη φορά στην εισαγωγή ανώτατου ορίου στη τιμή του φυσικού αέριο το 2022, στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Όμως, το ανώτατο όριο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ήταν το σημείο αναφοράς.