Σε… άλλη πίστα έχει ανέβει πλέον η ελληνική φιλοξενία, με τον ξενοδοχειακό κλάδο να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, φέρνοντας την άνθηση πολυτελών ξενοδοχείων στην Αθήνα και αναβαθμίζοντας συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Έχοντας κλείσει μια εντυπωσιακή χρονιά για τον τουρισμό, όπως χαρακτηρίζεται το 2024, μεγάλοι παίκτες της ξενοδοχειακής αγοράς διαβλέποντας τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στην Ελλάδα, εισέρχονται δυναμικά με νέες επενδύσεις και συμφωνίες. Η Αττική με την Ακρόπολη και την Αθηναϊκή Ριβιέρα προσελκύουν ξένες αλυσίδες και πολυτελή brands αναβαθμίζοντας την αγοράς καθώς περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία δημιουργούνται, με την Αθήνα να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές αγορές.
Ο Πρόεδρος της ΕΞΑ, Ευγένιος Βασιλικός επεσήμανε ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, που έδωσε μια καλύτερη μέση τιμή δωματίου «φέρνοντάς μας πιο κοντά στους ανταγωνιστές μας», υπογραμμίζοντας την παρουσία περισσότερων διεθνών brands στην Αθήνα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να προβληθούν καλύτερα τα νησιά της Αττικής, να υποστηριχθεί ο συνεδριακός τουρισμός, αλλά και μεγάλα events, όπως ο αυθεντικός Μαραθώνιος, ενώ σημείωσε το γεγονός ότι ένας στους δύο επισκέπτες γνωρίζουν και επισκέπτονται την αθηναϊκή Ριβιέρα και τις παραλίες της Αττικής.
«Έκρηξη» των πεντάστερων ξενοδοχείων
Η πρωτεύουσα έχοντας βιώσει μια δύσκολη περίοδο εν μέσω οικονομικής κρίσης με την υποβάθμιση του κέντρου, τις κατεστραμμένες περιουσίες, είδε το 2018 να αποτελεί την χρονιά εκκίνηση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στον κεντρικό τομέα της Αθήνας κυρίως στις κατηγορίες 3-5 αστέρων.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών Αθηνών – Αττικής 2024 που εκπόνησαν η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής & Αθήνας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από το 2023 ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Αττική έχει αυξηθεί κατά 2% και ο αριθμός των δωματίων κατά 3%, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που καταγράφει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην τελευταία εξαετία ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Αττική αυξήθηκε από 649 σε 715, με τα πολυτελή ξενοδοχεία να πολλαπλασιάζονται, απόρροια και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχαν συγκεντρώσει οι χαμηλές τιμές της αγοράς.
Η επέκταση των διεθνών αλυσίδων στη χώρα από το 2017, που έφεραν νέα brands στην Αττική έχουν αλλάξει και την εικόνα του κλάδου, καθώς το 2016 τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία ήταν μόλις 137 σε σύνολο 649 ξενοδοχείων στην Αττική. Σήμερα, από τα 715 ξενοδοχεία, τα 5 αστέρων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα 34 σε 61, ενώ τα 4 αστέρων ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί από τα 103 σε 149. Ισχυρή άνοδο έχουν σημειώσει και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων καθώς από 136 το 2016 έχουν φτάσει τα 179. Αντίθετη πορεία έχουν καταγράψει οι χαμηλότερες κατηγορίες με τα 2 αστέρων να έχουν μειωθεί από 267 σε 219 και των 1 αστέρων να παραμένουν σχετικά σταθερά υποχωρώντας από τα 109 στα 107.
Είναι χαρακτηριστικό πως, από το 2017, 11 επιπλέον διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εισήλθαν στην Αττική, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 23 αλυσίδες που διαχειρίζονται 40 brands το 2024. Η διείσδυση των διεθνών brands παραμένει ισχυρότερη στην κατηγορία των 5 αστέρων, όπου το 43% των ξενοδοχείων και το 52% των δωματίων τους ανήκουν σε διεθνή αλυσίδα. Στην κατηγορία των 4 αστέρων, τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 12% και 25%.
Την ίδια στιγμή η αναβίωση του κέντρου άλλαζε την εικόνα της πρωτεύουσας, καθώς τα 226 ξενοδοχεία αυξήθηκαν σε 307 προσφέροντας σχεδόν 18.700 δωμάτια. Τα πολυτελή ξενοδοχεία να αποτελούν πλέον σχεδόν το 33% της αγοράς. Ειδικότερα από τα μόλις 16 ξενοδοχεία 5 αστέρων που υπήρχαν στον κεντρικό τομέα της Αθήνας το 2016 ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας πλέον τα 34. Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων από 42 διπλασιάστηκαν σε 82, ενώ των 3 αστέρων σημείωσαν σημαντική άνοδο από τα 46 σε 74. Αντίστοιχα τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και 1 αστέρων που αποτελούσαν περίπου το 50% της αγοράς το 2016 έχουν περιοριστεί φτάνοντας συνολικά τα 115.
Περισσότερα έσοδα από την αναβαθμισμένη αγορά
Αν και το 2024 η Αθήνα κατάφερε να καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2019, τα ξενοδοχεία στην Αθήνα δεν παρουσίασαν σημαντική άνοδο στην πληρότητα.
Μεταξύ 2023 και 2024 ο αριθμός των δωματίων ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 3% στην Αττική και 4% στο κέντρο της Αθήνας και η ανάπτυξη αυτή αφορούσε κυρίως τα ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων, ενώ στα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων συνέχισαν να μειώνονται.
Η Αττική παραμένει ένας προορισμός για όλες τις εποχές, αν και την καλοκαιρινή περίοδο κρατάει για λίγο τους επισκέπτες που θέλουν να δουν την Ακρόπολη πριν φύγουν για κάποιο νησί. Γι αυτό και τα ξενοδοχεία στην Αττική κατέγραψαν μείωση της πληρότητας την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, ενώ στην off season, Φεβρουάριο, Απρίλιο και το τελευταίο τρίμηνο είχε αύξηση 2% η πληρότητα.
Η Αθήνα από την πλευρά της, κατέγραψε την υψηλότερα πληρότητα μεταξύ των ανταγωνιστικών πόλεων της Μεσογείου τους μήνες Απρίλιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ωστόσο το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο ήταν από τα χαμηλότερα στην αρχή και το τέλος της σεζόν.
Η άνοδος της ζήτησης και η διείσδυση μεγάλων αλυσίδων στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά έφερε και την αύξηση των τιμών, με τα αθηναϊκά ξενοδοχεία να επιτυγχάνουν πρωτοφανή επίπεδα τιμών δωματίων (ADR), με αύξηση 10% σε σχέση με το 2023 και 42% σε σχέση με το 2019.
Μεταξύ των ανταγωνιστών της Μεσογείου, η Αθήνα είχε καλή απόδοση σε πληρότητα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από την Βαρκελώνη, ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα υστερεί αναφορικά με τη μέση τιμή δωματίου, όπου Ρώμη και Βαρκελώνη βρίσκονται αρκετά υψηλότερα.
Η Αθήνα ξεπέρασε μόλις τη Μαδρίτη και μειώνει τη διαφορά με τη Βαρκελώνη, η οποία αύξησε το ADR της κατά 8% σε σχέση με το 2023 και 33% σε σχέση με το 2019. Όπως σημειώνει η έρευνα, τα τελευταία 20 χρόνια, η Ρώμη υπερτερεί συνεχώς της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Αθήνας, μεγαλώνοντας τη διαφορά ADR. Αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στην επέκταση του τομέα των πολυτελών ξενοδοχείων της πόλης.