Φώτο: ΑΠΕ

Αναστέλλονται οι κανόνες για τα ελλείμματα στην Ευρώπη

Αναστέλλονται προσωρινά οι δημοσιονομικοί κανόνες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Το σύστημα υγείας θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια η πρωτόγνωρη κρίση», τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης ενέκριναν την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που αναστέλλει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να υποστηριχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία που δέχεται πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η Ένωση. Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που έδωσε στη χώρα μας, αλλά και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών από την πανδημία του κορονοϊού, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση ενός ακόμα ισχυρού όπλου. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, «το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση».

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία»

Όσο για την ζημιά στην οικονομία τόνισε πως θα είναι σημαντική, αλλά τόνισε πως θα είναι αναστρέψιμη το συντομότερο δυνατό και προέτρεψε τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση «για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μειωθεί το ενοίκιο και για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μείωση του ενοικίου κατά 40% για την επαγγελματική στέγη και για τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, ενώ και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του ενοικίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναστολή οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν τελικά σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ενώ οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Διεύρυνση των κλάδων που θα λάβουν στήριξη

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με όπλο την καλή δημοσιονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών και την οικονομική ανάταξη της χώρας θα μπορέσουν να υποστηριχτούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις.