Δραματική συρρίκνωση παρουσίασαν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών ειδών στην χώρα μας συνολικά την χρονιά που πέρασε, συνέπεια της σημαντικής εξάρτησης της ελληνικής παραγωγής από την ευρωπαϊκή αγορά και κατ’ επέκτασιν της στασιμότητας της κατανάλωσης εντός ΕΕ.
Τόσο οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά όσο και ο πληθωρισμός που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν στην κάμψη της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά να υποχωρήσουν κατά 9% το 2024 έναντι του 2023, αγγίζοντας σε αξία τα 1,67 δισ ευρώ, από 1,83 δισ ευρώ το 2023.
Σημειώνεται ότι το 75% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων και το 69% των κλωστοϋφαντουργικών ειδών κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ, με το αντίστοιχο ποσοστό για το βαμβάκι να αγγίζει το 6%.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων υποχώρησαν κατά 11% την χρονιά που πέρασε, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 768 εκατ ευρώ, ενώ κάμψη της τάξεως του 15,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές στην κλωστοϋφαντουργία, στα 435 εκατ ευρώ.
Στον αντίποδα, μικρή ανάκαμψη της τάξεως του 1,1% καταγράφηκε στις ελληνικές εξαγωγές βάμβακος την χρονιά που πέρασε, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 455 εκατ ευρώ. Αρνητική αλλά σε μικρότερο βαθμό είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, με την αξία τους συνολικά στην αλυσίδα ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας να υποχωρεί κατά 2%, στα 3,3 εκατ ευρώ.
Σε αντίθεση πάντως με την πτωτική πορεία των εξαγωγών, μικρή αύξηση 2,5% σημειώθηκε στην λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων το 2024 στην εγχώρια αγορά, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος.
Αντέχει η εσωτερική αγορά
Σε αξία, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων το 2024 ξεπέρασαν τα 3,65 δισ ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Αντίστοιχα, οι λιανικές πωλήσεις υποδημάτων και δερμάτινων ειδών ανήλθαν σε 600 εκατ ευρώ και των κλωστοϋφαντουργικών ειδών σε 403 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων αποτελούν την πέμπτη σημαντικότερη κατηγορία μετά τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά είδη.
Αναλυτικά, η εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων ανά τρίμηνο το περσινό έτος ήταν η εξής: +3,6% το πρώτο τρίμηνο, +4,3% το δεύτερο, +0,8% το τρίτο και +1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η εξέλιξη των δεικτών αυτών αποκαλύπτει την επιβράδυνση της κατανάλωσης το δεύτερο εξάμηνο του περσινού έτους, με το τελευταίο τρίμηνο να δείχνει μικρή άνοδο, χάριν κατά βάση στις δαπάνες της εορταστικής περιόδου αλλά και των προωθητικών ενεργειών της Black Friday και της Cyber Monday.
Συνολικά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων, υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών ειδών στην ελληνική αγορά το 2024 άγγιξαν τα 4,65 δισ ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 6,5% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων της χώρας. Η πραγματική αξία τους όμως εάν συνυπολογιστούν και οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν διπλογραφικά βιβλία είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία μειώθηκε κατά 1,8% το 2024 συγκριτικά με το 2023, αγγίζοντας τα 45,3 δισ ευρώ, με τον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο πλην των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων να υπολογίζεται σε 13,2 δισ ευρώ, μειωμένος κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
Αυτές ειδικά οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις και προβλήματα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τα κόστη λειτουργίας όσο και τις αυξημένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.