Φώτο: Shutterstock

Οι εργαζόμενοι ζητούν να παραμείνουν κλειστά τα σουπερ μάρκετ τις Κυριακές

Η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος ζητά την άμεση ακύρωση όλων των απολύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα σουπερ μάρκετ από την 1η Μαρτίου και υπογραμμίζει την «αναιμική» κίνηση στα καταστήματα την Κυριακή.

Την έντονη αντίδραση των ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας έχει προκαλέσει η απόφαση για την διεύρυνση του ωραρίου της λειτουργίας των σουπερ μάρκετ σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει στην εξάντληση των εργαζομένων που δουλεύουν ήδη σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας υπογραμμίζεται η χαμηλή κίνηση που υπήρξε την Κυριακή ενώ παράλληλα ζητά και την άμεση άκυρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ζητάει, για ακόμα μία φορά, την άμεση απόσυρση του μέτρου διεύρυνσης ωραρίου της λειτουργίας των SUPER MARKET. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε επισημάνει ότι το μέτρο αυτό αφενός θα οδηγήσει στην εξάντληση των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και αφετέρου δεν θα έχει καμία επί της ουσίας χρησιμότητα για το καταναλωτικό κοινό.

Μετά από την εφαρμογή του μέτρου αυτή την Κυριακή, είναι προφανές από την «αναιμική» κίνηση των καταστημάτων ότι, η διεύρυνση του ωραρίου δεν έχει καμία κοινωνική χρησιμότητα, ενώ ταυτόχρονα δεν συμβάλλει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους, όπως είναι η γενική στόχευση. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν και το αίτημα μας για αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη έγινε εν μέρει αποδεκτό, οι εργαζόμενοι του κλάδου εξακολουθούν να εργάζονται αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά δυσμενείς για την υγεία τους συνθήκες και η διεύρυνση του ωραρίου συμβάλλει στην περαιτέρω έκθεσή τους στον κίνδυνο.

Επίσης, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της για τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ζητάει με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν από 1/3/2020, καθώς και στην ακύρωση όλων των δυσμενών τροποποιήσεων των Συμβάσεων Εργασίας (εκ περιτροπής, μερικής απασχόλησης) που πραγματοποιήθηκαν από 1/3/2020 από εργοδότες.

Για ακόμα μία φορά επισημαίνουμε ότι, αποτελεί άμεση προτεραιότητα αυτές τις στιγμές το κράτος να προστατεύσει τους ασθενέστερους, δηλαδή τους εργαζόμενους. Ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε οδήγησε ορισμένους εργοδότες στον πανικό, ενώ για κάποιους άλλους και αυτή η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να καταπατήσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το κράτος έχει υποχρέωση να μην αφήσει τους εργαζόμενους αυτή την κρίσιμη στιγμή ευάλωτους απέναντι στην εργοδοτική απληστία και αυθαιρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 250.000 επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας

Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής εντύπων στην «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί ή έχει πληγεί σημαντικά από την επιδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων στα σουπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης προανήγγειλε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών θα παραταθεί πέρα από τις 6 Απριλίου και σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητεί νέες λύσεις για την αποφυγή συνωστισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Σε εξ αποστάσεως εργασία οι μισοί εργαζόμενοι των ελληνικών επιχειρήσεων

Το 77% των ανωτάτων στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι η αναβολή προθεσμιών για υποβολή δηλώσεων ή για καταβολή φόρων ή και για τα δύο, θα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην επιχείρησή τους στην παρούσα φάση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία ανησυχία για την επάρκεια των αγαθών στα σουπερ μάρκετ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού για την επάρκεια των αγαθών στα σουπερ μάρκετ υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο θα ελέγχει τις τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους

Το Πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 277 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και παράλληλα με την απασχόληση που θα προσφέρει, θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους.