ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Παπαναστασίου: Η Ευρώπη να δώσει λύσεις για την διασύνδεση GSI

Ο ίδιος όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της ασφάλειας των υποδομών στην Ευρώπη, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει και διαχείριση των υποψηφίων υποδομών.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ απάντησε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector (GSI). 

Ο υπουργός αναφέρθηκε τις τεχνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις του έργου, επισημαίνοντας ότι η εξειδικευμένη εταιρεία φαίνεται να έχει λύσεις για τις τεχνικές πτυχές, ενώ για τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Φορέας υλοποίησης ΑΔΜΗΕ και η ΕΕ καλούνται να βρουν λύσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ο ίδιος, αλλά και ο Έλληνας ομόλογός του έκαναν στο πρόσφατο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι «το έργο έχει τεχνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις». Όσον αφορά τις τεχνικές προκλήσεις ανέφερε ότι φαίνεται πως η εξειδικευμένη εταιρεία για το έργο φαίνεται να έχει τη λύση για αυτές. Όσον αφορά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που είναι, όπως είπε, αλληλένδετες και επηρεάζουν την εξεύρεση επενδυτών, ανέφερε ότι ο Φορέας υλοποίησης που είναι ο ΑΔΜΗΕ, έχει ευθύνη μαζί με την ΕΕ να εξεύρουν λύσεις και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον σημείωσε ότι στο πρόσφατο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας τοποθετήθηκαν για το θέμα μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο ίδιος όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της ασφάλειας των υποδομών στην Ευρώπη, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει και διαχείριση των υποψηφίων υποδομών, ώστε οποιεσδήποτε γεωπολιτικες προκλήσεις να τυγχάνουν διαχείρισης κεντρικά από την Ευρώπη και αναφέρθηκε ονομαστικά στον GSI που αποτελεί ευρωπαϊκό έργο. Όπως είπε «η ΕΕ πρέπει μαζί με τις εμπλεκόμενες χώρες να διαχειριστούν την οποιαδήποτε οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση».

Πρόσθεσε ότι σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας της Ελλάδας Σταύρος Παπασταύρου, υπέδειξε την δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο. Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την υποστήριξή της στο έργο, δίνοντας απτά παραδείγματα της στήριξης της. Παρεμβάσεις αναφορικά με το έργο έγιναν και σε συντονισμό με τον Έλληνα Υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Ο κ. Παπαναστασίου, ανέφερε ακόμα ότι συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Ντάν Γιόργκενσεν του οποίου ανέλυσε την όλη πορεία του έργου από την πρώτη μέρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ανέλυσε επίσης το έργο του Βασιλικού.

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ με τον ΑΔΜΗΕ και είπε ότι από πληροφορίες που πήρε από την ΡΑΕΚ ήταν πολύ παραγωγική και υπάρχει σύμπλευση των δύο ρυθμιστών και στήριξη στο έργο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αττική–Κρήτη: Ο Παπασταύρου εγκαινιάζει διασύνδεση με όφελος 550 εκατ.

Σε λειτουργία η διασύνδεση Κρήτης–Αττικής που θα εξοικονομήσει 550 εκατ. ευρώ ετησίως στους καταναλωτές. Το έργο αποτελεί από τις βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως με τις ποντίσεις των καλωδίων να φτάνουν τα 1.200 μέτρα βάθος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου Δημόσιου Μεταλλείου, καθώς το αντιμόνιο (Sb) ανήκει στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών (CRMs) που έχει δημοσιεύσει η ΕΕ.