ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Στα 11,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων με άνοδο 9% το 2024

Διατηρείται η ανοδική πορεία των εσόδων του ξενοδοχειακού κλάδου που συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση των μονάδων. Παραμένει ο «βραχνάς» της εύρεσης προσωπικού.

Την διατήρηση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, αποδεικνύουν και τα στοιχεία για τον τζίρο των ξενοδοχείων τα οποία καταγράφονται στην ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). 

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ που παρουσιάστηκε σήμερα, ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 φτάνοντας τα περίπου 11,5 δισ. ευρώ και την μέση τιμή δωματίου να ενισχύεται κατά περίπου 6%, με την ώθηση να προέρχεται από τις ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Η πληρότητα έχει παραμείνει σταθερή ενώ τους off season μήνες καταγράφεται μια συστηματική αύξηση, ίσως και σημαντική κυρίως για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Ειδικότερα, με εξαίρεση τον Ιούνιο που ήταν στο 76%, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η μέση πληρότητα ήταν μεταξύ 83% και 88%.

Όπως και πέρυσι η αύξηση τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο που δείχνουν την εποχικότητα έχει μια αναλογικότητα με την κατηγορία λειτουργίας με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση στη μέση τιμή διάθεσης δωματίου. Χαρακτηριστικά, οι τιμές στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας τον Μάιο διαμορφώθηκαν στα 104 ευρώ από 85 ευρώ, τον Αύγουστο ανεβαίνει στα 117 ευρώ έναντι 104 ευρώ το 2023 και τον Οκτώβριο ήταν στα 103 ευρώ έναντι 86 ευρώ. Την ίδια στιγμή στα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας οι τιμές παρέμειναν σταθερές καθώς τον Μάιο σημείωσαν μικρή αύξηση από τα 105 στα 108 ευρώ, και τον Οκτώβριο που έφτασαν τα 110 ευρώ από 108 ευρώ ενώ τον Αύγουστο διατηρήθηκαν αναλλοίωτες στα 179 ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης συνδέεται και με επενδύσεις των ξενοδόχων που για το 2023 ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ με το 19% αυτών αφορούσε δράσεις βιωσιμότητας.

Η απασχόληση παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά πλησιάζοντας τις 200.000 θέσεις εργασίας όπως και το κόστος απασχόλησης που κυμάνθηκε στο 27,8%. Παρατηρείται σταθερή εικόνα στους μήνες λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων – κατά μέσο όρο 5,8 μήνες το 2024, από 5,7 μήνες το 2023, με τη μέση πληρότητα να παραμένει σταθερή, και να δείχνει σημάδια ενίσχυσης στην off season περίοδο. 

Τα προβλήματα των ξενοδοχείων, όπως καταγράφονται στην έρευνα, παραμένουν η   εύρεση προσωπικού,  το κόστος της ενέργειας και συνολικά το λειτουργικό κόστος,  η  μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής  και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία

Ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, μέσω των έμμεσων φόρων επί του ξενοδοχειακού προϊόντος, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Στη μελέτη καταγράφονται και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του ξενοδοχειακού κλάδου για την ελληνική οικονομία, καθώς για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ για κάθε 1 εκατ. ευρώ δημιουργούνται 30 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Επίσης, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ.

Την ίδια ώρα, περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας. Περίπου το 27% της αύξησης της απασχόλησης που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα, οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους παραγωγής) είναι: χονδρικό & λιανικό εμπόριο (21%), τρόφιμα (20%), γεωργία (15%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και ενέργεια (4%).

Αναφορικά με τη διασύνδεση και η σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για τον αγροδιατροφικό τομέα, από την μελέτη προκύπτει ότι το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ελληνικά προϊόντα το 28% της οποίας αφορά σε αγορές F&Β από τοπικούς παραγωγούς. 

Σύμφωνα με την μελέτη, η συνολική συμβολή των κλάδων-κλειδιών στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο ακαθάριστο προϊόν και στην απασχόληση είναι: ξενοδοχεία 4,5% και 6,6% αντίστοιχα, εστίαση 6,3% και 9,3% αντίστοιχα και γεωργία 3,6% και 8% αντίστοιχα. Επιπλέον, λόγω της εξωστρέφειας του ξενοδοχειακού κλάδου (πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι της αλλοδαπής) και της χαμηλής του εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι περίπου το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%

Η έρευνα του ΙΤΕΠ εξετάζει τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα φορολογικά έσοδα. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης έμμεσων φόρων από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σημειώνεται ότι οι καθαροί φόροι που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, έναντι 10,2% που είναι, κατά μέσο όρο, η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΞΕΕ: Ιστορική απόφαση βάζει «φρένο» στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

H εν λόγω πλατφόρμα εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της, αναπτύσσοντας αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και ζημιογόνες συμπεριφορές  με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των ξενοδοχείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλεισμένα τα μισά ξενοδοχεία της χώρας από «πράσινη» χρηματοδότηση

Έμειναν εκτός επιδοτήσεων για παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης οι μονάδες ενός και δύο αστεριών, που αποτελούν το 50% του δυναμικού στον κλάδο. Συνεχείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Επιχειρώ.