ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρευρίσκεται σε επαγγελματική συνάντηση με άλλους αξιωματούχους.

Κ. Πιερρακάκης: Να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Στο Eurogroup στη Βαρσοβία, ο υπ. Οικονομικών τόνισε την ανάγκη για οικονομική ενότητα και ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, απέναντι στις διεθνείς εντάσεις.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin συνεδριάζουν στη Βαρσοβία υπό την πολωνική Προεδρία. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των πρόσφατων εμπορικών εντάσεων, με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση επικεντρώνεται επίσης στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με την Ελλάδα να υποστηρίζει θερμά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκης: «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ήπειρό μας αυτή κατά την οποία συναντιόμαστε στη Βαρσοβία σήμερα για το Eurogroup και το Ecofin, υπό την πολωνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, καθώς επιβλήθηκαν πρόσφατα οι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ.

Θα συζητήσουμε, λοιπόν, τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις αυτών των διεθνών εμπορικών γεγονότων και θα συζητήσουμε περαιτέρω για την βέλτιστη ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτά. Ταυτόχρονα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσηλωμένη στην αναζήτηση κάθε λύσης επί τη βάσει μιας δίκαιης διεθνούς προσέγγισης, βασισμένης στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διερεύνηση μιας αμοιβαία ωφέλιμης λύσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας. 

Και, φυσικά, αυτό θα συμβεί ενισχύοντας τη συνεργασία εντός ΕΕ, εμβαθύνοντας παράλληλα την Ένωσή μας, καθώς προωθούμε περαιτέρω τις οικονομικές μας πολιτικές και συντονίζοντάς τις σωστά.Αύριο, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την ανάγκη για περαιτέρω ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. 

Υποστηρίζουμε πλήρως το σχέδιο της Επιτροπής για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και επιμένουμε στη θέσπιση της ρήτρας διαφυγής, η οποία πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση αυτών των αποφάσεων αμυντικής πολιτικής. Εμείς, ως υπουργοί Οικονομικών, έχουμε μια πολύ σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία και την εξεύρεση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση αυτών των λύσεων αμυντικής πολιτικής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία

Ο Κ. Πιερρακάκης επισήμανε στη Λευκωσία πως η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και οικονομίας στην Ευρώπη και θα τεθεί στο Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία. Τόνισε, επίσης, ότι η ασφάλεια της Κύπρου αφορά όλη την Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η προσιτή στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup στη Λευκωσία

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετέχει σε Eurogroup και άτυπο ECOFIN στη Λευκωσία, με βασικό θέμα την προσιτή στέγαση, τονίζοντας τη σημασία της για οικογένειες και νέους και αναζητώντας αποτελεσματικές πολιτικές λύσεις.
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να περάσει στην αντεπίθεση

Ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει από την ανθεκτικότητα στη διαμόρφωση του μέλλοντός της, ζητώντας πιο ενεργό ρόλο, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να αναπτυχθεί.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Θα είμαστε η γενιά που θα απελευθερώσει το δυναμικό της ΕΕ;»

Ο Κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ECOFIN, τόνισε την ανάγκη πολιτικού θάρρους για τον οικονομικό μετασχηματισμό της ΕΕ και υποστήριξε την πρόταση για ενίσχυση της ESMA, καλώντας σε ουσιαστική δράση πέρα από διαρκείς συζητήσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ετοιμότητα για τα δυσκολότερα σενάρια στην οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε, μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ανάγκη ετοιμότητας για δύσκολα σενάρια λόγω πιέσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία του ευρωπαϊκού συντονισμού σε πιθανές κρίσεις.