ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συνάντηση Γ. Ζαββού - τραπεζιτών για το σχέδιο Ηρακλής

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών με τα κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της συζήτησης το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.

Συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, με αρμοδιότητα τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού και των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζας Πειραιώς- πραγματοποιείται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.

Στη συνάντηση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο στοχεύει στην «αποσυμφόρηση» των τραπεζικών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια, ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Είναι πιθανό ο κ. Ζαββός να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο στους επικεφαλής των τραπεζών, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην άμεση νομοθέτησή του, μόλις λάβει το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι πιθανό ο κ. Ζαββός να παρουσιάσει και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο, που έχει βασιστεί στο λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, έχει ήδη κατατεθεί στην Κομισιόν και εκτιμάται ότι μέα σετον Οκτώβριο θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο, και δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και στις αρχές αρχές Οκτωβρίου εφόσον εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το «μυστήριο» της τιμολόγησης

Η απουσία πληροφόρησης για τον μηχανισμό της τιμολόγησης της προμήθειας που θα καταβάλλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για την εγγύηση τιτλοποιήσεων προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ενημέρωση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Το ύψος της προμήθειας είναι καθοριστικό για την επιτυχία του σχεδίου καθώς μια υψηλή τιμολόγηση μπορεί να καταστήσει ασύμφορο το σχέδιο για τις τράπεζες. Αναλυτές θεωρούν ότι η τιμολόγηση αποτελεί την κρισιμότερη παράμετρο και περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες. 

Παράλληλα σε εκκρεμμότητα παραμένει το ζήτημα της αντιμετώπισης του αναβαλλόμενου φόρου στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά το πρωί το Business Daily.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων η... «κληρονομιά» της μεγάλης κρίσης

Στους servicers έχει μεταφερθεί το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες έχουν την δύσκολη αποστολή να «θεραπεύσουν» προβληματικά δάνεια και να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προβλέπουν οι τραπεζίτες νίκη στη «μάχη» με τα «κόκκινα» δάνεια

Η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και η bad bank της Τρ. Ελλάδος θα επιταχύνουν δραστικά την εξυγίανση των ισολογισμών. Τι προέβλεψαν οι επικεφαλής των τεσσάρων τραπεζών, μιλώντας στο Capital Link Forum.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η απόσταση τραπεζών - κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό

Επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γενικού «παγώματος» πλειστηριασμών α' κατοικίας ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπριντ» ως το τέλος Σεπτεμβρίου για ρύθμιση στεγαστικών με επιδότηση

Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες ακόμη και μικρό «κούρεμα» δανείου, που συνδυάζεται με επιδότηση δόσης από το κράτος για τα δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Προθεσμία για αιτήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
De Quintos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα ΕΚΤ στην Αθήνα για τα NPL: Διερευνήστε όλες τις πιθανές λύσεις

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλες τις πιθανές θεσμικές λύσεις για την ενίσχυση της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.