ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Tourismos, Turism, Ellada
Φώτο: Unsplash

Ο ελληνικός τουρισμός σε σταυροδρόμι καθώς το 2025 φέρνει νέα ρεκόρ

Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ο ελληνικός τουρισμός το 2025 παραμένει σε άνοδο, με έμφαση στις μακρινές αγορές και σε βιώσιμες στρατηγικές που στοχεύουν σε ποιότητα και λιγότερη εποχικότητα.

Ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία το 2025, σε πείσμα των διεθνών προκλήσεων και της γενικευμένης οικονομικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από τον κλάδο μετατοπίζεται – από τα ποσοτικά ρεκόρ του παρελθόντος σε ένα πιο ποιοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της σειράς «Τάσεις του Επιχειρείν», η οποία αποτυπώνει το μεταβαλλόμενο τοπίο και τις ανάγκες στρατηγικού επαναπροσδιορισμού για τον τουριστικό τομέα.

Το 2025 διαγράφεται ως έτος μεταβατικό και κρίσιμο για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επιδόσεις δείχνουν σταθερά θετικές, όμως η στρατηγική προσαρμογή προς ένα πιο έξυπνο, ισόρροπο και βιώσιμο μοντέλο είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη δεκαετία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 3% έως 5% για το 2025, εναρμονιζόμενες με τη διεθνή τάση. 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της επόμενης μέρας του τουρισμού της. Οι ποσοτικές επιδόσεις των τελευταίων ετών (αφίξεις +63% από το 2013 ως το 2024) δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν μακροχρόνια επιτυχία.

Αντιθέτως, η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, η διασπορά της τουριστικής δραστηριότητας και η ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες απαιτήσεις θα είναι οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας.

Η θετική πορεία ενισχύεται από:

  • Αύξηση 10% στις αφίξεις του πρώτου τετραμήνου
  • Άνοδο 4% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος)
  • Θετικές εκτιμήσεις των ίδιων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με το 5% να προσδοκά περαιτέρω άνοδο

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς ο διεθνής δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές παραμένει χαμηλότερος κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει σε δύο κρίσιμους άξονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η επόμενη φάση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού:

1. Διείσδυση σε “μακρινές” αγορές – υψηλή απόδοση, χαμηλή εποχικότητα

Η δυναμική των long-haul ταξιδιωτών (ΗΠΑ, Κίνα κ.ά.) κρίνεται καθοριστική για την αναβάθμιση του τουριστικού μοντέλου. Οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες:

  • Συνεισφέρουν διπλάσια δαπάνη ανά άφιξη σε σχέση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων ταξιδιωτών
  • Επισκέπτονται την Ελλάδα εκτός της υψηλής σεζόν (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) σε ποσοστό 50%, ενισχύοντας την επιδιωκόμενη αποσυμπίεση της εποχικότητας
  • Παράλληλα, οι αεροπορικές συνδέσεις με ΗΠΑ και Κίνα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά:
  • Περίπου 100 πτήσεις/εβδομάδα από ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2025 (σχεδόν διπλάσιες από τα προ πανδημίας επίπεδα)
  • Περίπου 12 πτήσεις/εβδομάδα από Κίνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με το 2019
  • Αυτή η ενίσχυση της συνδεσιμότητας λειτουργεί ως καταλύτης για μια πιο ισορροπημένη γεωγραφική και εποχική κατανομή του τουριστικού ρεύματος.

2. Αναβάθμιση και διαφοροποίηση προορισμών – από την ωριμότητα στη δυναμική

Οι παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική ηγούνται της τουριστικής ανάπτυξης, υλοποιώντας συστηματικά στρατηγικές:

  • Επενδύσεων και μεγέθυνσης (άνω του ⅔ των επιχειρήσεων)
  • Προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις των ταξιδιωτών, με δράσεις ψηφιοποίησης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης τοπικών εμπειριών
  • Αντίθετα, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εμφανίζουν υστέρηση:
  • Μόλις το ⅓ έχει υλοποιήσει στρατηγικές επέκτασης
  • Περίπου το ½ προσαρμόζεται στις παγκόσμιες τάσεις

Η μελέτη προτείνει στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές για τις λιγότερο προβεβλημένες περιοχές, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη διεθνή στροφή σε αυθεντικές, βιωματικές και βιώσιμες μορφές τουρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «βαρίδια» στις επενδύσεις: Γιατί μειώθηκαν και φρέναραν την ανάπτυξη

Δυσάρεστη έκπληξη οι επενδύσεις το α' τρίμηνο, τονίζει η Εθνική Τράπεζα. Γιατί έκαναν τη μεγαλύτερη «βουτιά» από την εποχή του πρώτου lockdown. Ανάπτυξη με ρυθμό 1,6% το β' τρίμηνο «βλέπει» η τράπεζα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική: Η Ρόδος μπορεί να βγει κερδισμένη από τις γεωπολιτικές αλλαγές

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επισκέφθηκε τη Ρόδο και είχε την ευκαιρία να συναντήσει εξέχοντες επιχειρηματίες κυρίως του τουριστικού κλάδου και να συζητήσουν σχετικά με τις προβλέψεις τους για την τουριστική σεζόν που ξεκίνησε.