ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θωρακίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ, όφελος πάνω από 10 δισ.

Τριπλή «ένεση» στο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, καθώς επανέρχεται το waiver για τα ομόλογα, γίνονται αποδεκτά εταιρικά δάνεια ενέχυρα και μειώνεται το haircut. Στήριξη στο Δημόσιο για εκδόσεις ομολόγων.

Στην πλήρη θωράκιση της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναφέροντας το waiver, την εξαίρεση, με την οποία γίνονται δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και άλλοι εγχώριοι τίτλοι, ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Με την κίνηση αυτή διευκολύνεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την έκδοση νέων ομολόγων, όπως σημειώνει το Bloomberg, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους.

Όπως σημειώνουν στο Business Daily επιτελικά στελέχη τραπεζών, η απόφαση της ΕΚΤ ήταν σημαντικά καλύτερη αυτής που αναμένονταν για την ελληνική πλευρά, καθώς πέραν της επαναφοράς του waiver, με το οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας), επιπρόσθετα διευρύνεται η περίμετρος των τίτλων που γίνονται αποδεκτοί, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν ως εγγυήσεις και εταιρικά δάνεια αξιολόγησης ICAP.

Επιπλέον σημαντικό θα είναι το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες με την απελευθέρωση σημαντικής ρευστότητας από τον περιορισμό του haircut, δηλαδή του ποσού που διακρατεί η ΕΚΤ ως πρόσθετη εξασφάλιση, που επιβάλλεται στην ονομαστική αξία των τίτλων όταν τους κάνει δεκτούς ως εγγυήσεις.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το όφελος ρευστότητας θα ανέλθει σε πρώτη φάση στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα έρθει από την αξιοποίηση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και το υπόλοιπο από τη μείωση του haircut. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν 1,5 – 2 δις. ευρώ από την αξιοποίηση εταιρικών δανείων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ήδη χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης της ΕΚΤ, τονίζουν, είναι ότι ακόμα και αν οι συνθήκες στην αγορά επιδεινωθούν δραστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλους τους παραπάνω τίτλους για την άντληση ρευστότητας με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από το Ευρωσύστημα.

Η εξασφάλιση του κρισιμότερου μετώπου της τραπεζικής λειτουργίας, της ρευστότητας, ανοίγει το δρόμο για την δυναμικότερη, και με καλύτερους όρους, δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς οι τράπεζες δεν θα ανησυχούν για αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ρευστότητας.

Η απόφαση - έκπληξη για την Ελλάδα της ΕΚΤ, εντάσσεται στη νέα σαρωτική παρέμβαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη της ρευστότητας με στόχο την ανάσχεση των επιπτώσεων της επιδημίας στην ευρωζώνη και την ώθηση της επανεκκίνησης των οικονομιών.  

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα αποδέχεται προσωρινά μεγαλύτερους κινδύνους για την ενθάρρυνση των δανειοδοτήσεων, χαλαρώνοντας τα πιστωτικά κριτήρια για τους τίτλους που αποδέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, περιορίζοντας τα haircuts και υιοθετώντας πιο ευέλικτη πολιτική σε ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των αντισυμβαλλομένων.

Μητσοτάκης: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ»

Την σημαντική αυτή εξέλιξη για τη χώρα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσω του twitter σημείωσε «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία. Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Με σημερινή απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», σκληρό πρέσινγκ από τη Eurostat

Να προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ζητήσει η Eurostat. Η δύσκολη διαπραγμάτευση και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σνόμπαρε» την Ελλάδα η S&P: Αρχίζουν τα δύσκολα με τους οίκους

Δεν ήλθε νέα ευχάριστη έκπληξη από τον κορυφαίο οίκο, ενώ αναβάθμισε την Ιταλία. Τα αγκάθια στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα και το «τραύμα» των οίκων από το φιάσκο του 2009 με την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το κρατικό χαράτσι 0,6% τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις

Απέρριψε η κυβέρνηση πρόταση των τραπεζών για απαλλαγή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από την εισφορά του νόμου 178/75. «Καπέλο» μέχρι 60% στο κόστος δανεισμού λόγω της εισφοράς που επιβλήθηκε πριν 50 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα επιστροφής στις τράπεζες «θεραπευμένων» δανείων 15 δισ.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να καταστούν ενήμερα και βιώσιμα. Το θέμα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες.