ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θωρακίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ, όφελος πάνω από 10 δισ.

Τριπλή «ένεση» στο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, καθώς επανέρχεται το waiver για τα ομόλογα, γίνονται αποδεκτά εταιρικά δάνεια ενέχυρα και μειώνεται το haircut. Στήριξη στο Δημόσιο για εκδόσεις ομολόγων.

Στην πλήρη θωράκιση της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναφέροντας το waiver, την εξαίρεση, με την οποία γίνονται δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και άλλοι εγχώριοι τίτλοι, ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Με την κίνηση αυτή διευκολύνεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την έκδοση νέων ομολόγων, όπως σημειώνει το Bloomberg, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους.

Όπως σημειώνουν στο Business Daily επιτελικά στελέχη τραπεζών, η απόφαση της ΕΚΤ ήταν σημαντικά καλύτερη αυτής που αναμένονταν για την ελληνική πλευρά, καθώς πέραν της επαναφοράς του waiver, με το οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας), επιπρόσθετα διευρύνεται η περίμετρος των τίτλων που γίνονται αποδεκτοί, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν ως εγγυήσεις και εταιρικά δάνεια αξιολόγησης ICAP.

Επιπλέον σημαντικό θα είναι το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες με την απελευθέρωση σημαντικής ρευστότητας από τον περιορισμό του haircut, δηλαδή του ποσού που διακρατεί η ΕΚΤ ως πρόσθετη εξασφάλιση, που επιβάλλεται στην ονομαστική αξία των τίτλων όταν τους κάνει δεκτούς ως εγγυήσεις.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το όφελος ρευστότητας θα ανέλθει σε πρώτη φάση στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα έρθει από την αξιοποίηση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και το υπόλοιπο από τη μείωση του haircut. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν 1,5 – 2 δις. ευρώ από την αξιοποίηση εταιρικών δανείων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ήδη χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης της ΕΚΤ, τονίζουν, είναι ότι ακόμα και αν οι συνθήκες στην αγορά επιδεινωθούν δραστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλους τους παραπάνω τίτλους για την άντληση ρευστότητας με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από το Ευρωσύστημα.

Η εξασφάλιση του κρισιμότερου μετώπου της τραπεζικής λειτουργίας, της ρευστότητας, ανοίγει το δρόμο για την δυναμικότερη, και με καλύτερους όρους, δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς οι τράπεζες δεν θα ανησυχούν για αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ρευστότητας.

Η απόφαση - έκπληξη για την Ελλάδα της ΕΚΤ, εντάσσεται στη νέα σαρωτική παρέμβαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη της ρευστότητας με στόχο την ανάσχεση των επιπτώσεων της επιδημίας στην ευρωζώνη και την ώθηση της επανεκκίνησης των οικονομιών.  

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα αποδέχεται προσωρινά μεγαλύτερους κινδύνους για την ενθάρρυνση των δανειοδοτήσεων, χαλαρώνοντας τα πιστωτικά κριτήρια για τους τίτλους που αποδέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, περιορίζοντας τα haircuts και υιοθετώντας πιο ευέλικτη πολιτική σε ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των αντισυμβαλλομένων.

Μητσοτάκης: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ»

Την σημαντική αυτή εξέλιξη για τη χώρα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσω του twitter σημείωσε «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία. Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Με σημερινή απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά επιτόκια και φέτος «βλέπουν» οι τράπεζες, αισθητές μειώσεις από το 2025

Μικρή αποκλιμάκωση του Euribor το τρέχον έτος και σημαντικότερη μείωση τη διετία 2025 - 2026 προβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις στα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια. Στο 2,40% - 2,70% θα πέσει το Euribor 3μήνου το 2026.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις σε τράπεζες - servicers από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Απροθυμία τραπεζικών στελεχών να εγκρίνουν δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τον φόβο μελλοντικής αναζήτησης ευθυνών. Ανάλογη ανησυχία και σε servicers για ρυθμίσεις. Καθησυχάζει το υπ. Δικαιοσύνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.