ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Η πανδημία «παγώνει» τη θετική πορεία της οικονομίας

Η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά την παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα ανακόπτει τη θετική εικόνα για την Ελλάδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε σε ανακοπή της θετικής πορείας που ακολουθούσε τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε έκθεσή της για τις οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ελληνικής τράπεζας το δ’ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0 7 σε τριμηνιαία βάση, με
αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 1%. Το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2018 (1,9%) όμως το αποτέλεσμα του δ’ τριμήνου οδήγησε σε οριακά αρνητικό carry over effect για το 2020

Παράλληλα, το 2019 το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% (2018: 2,5%) υποδεικνύοντας ότι ο αρνητικός αποπληθωριστής στήριξε τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ανεργία περιορίστηκε στο 17,3% το 2019 (2018: 19,3%) στηριζόμενη στην αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο από τα τέλη Φεβρουαρίου η εμφάνιση και συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού (Covid 19) στη χώρα οδήγησε στην αναγκαία λήψη περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων καθώς και κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 6,8 δισεκ. (3,5% του ΑΕΠ) ενώ παράλληλα θα διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι περίπου 5 δισεκ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ( και του Ειδικού ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου Coronavirus Response Investment Initiatives) με στόχο την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων στις επιχειρήσεις.

Τέλος σε δημοσιονομικό επίπεδο η Ε Ε έχει αποφασίσει την πλήρη ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων και συνακόλουθα την άρση του στόχου για 3.5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Υπάρχει ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας

«Κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ» ανέφερε ο κ. Τζούρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.