ΓΔ: 907.54 0.38% Τζίρος: 20.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μειωμένα ενοίκια για όλο το 2020 ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Να παραταθεί η νομοθετική ρύθμιση για μείωση 40% στα ενοίκια τουλάχιστον για όλο το 2020 και να απαγορευθούν οι εξώσεις ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με τοποθέτηση του προέδρου του, Σταύρου Καφούνη, ζητά να παραταθεί η νομοθετική ρύθμιση για μείωση 40% στα ενοίκια τουλάχιστον για όλο το 2020 και να απαγορευθούν οι εξώσεις.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Με αφορμή την ανακοίνωση της διεύρυνσης της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τοποθετήθηκε σχετικά και διαμόρφωσε την ατζέντα της επόμενης ημέρας για το κρίσιμο θέμα των ενοικίων. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής:

1. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αποδοχή ενός αιτήματος που από την αρχή είχε θέσει ο Ε.Σ.Α στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας τη διεύρυνση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με τη μείωση ενοικίων κατά 40% και για τις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση περισσότερων επαγγελματιών.

2. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί πλέον ανάγκη η μείωση αυτού του 40% στις μισθώσεις να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά. Εάν αυτό προβλεφθεί με νομοθετική παρέμβαση, θα αποφευχθούν ανούσιες διαπραγματεύσεις και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών. Άλλωστε η επόμενη ημέρα απαιτεί τη συνεργασία και συμβολή όλων, ώστε να μην κλείσει καμία επιχείρηση, κανένα κατάστημα, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και όλοι μαζί να μπούμε στο 2021 σωματικά και οικονομικά υγιείς.

3. Ο Ε.Σ.Α από την αρχή είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης, να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης που αφορούν όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες μας. Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα (ελπίζω να αφορούν μόνο το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου), να μην δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπετε η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών.

4. Την κρίσιμη αυτή περίοδο κυβέρνηση και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας συμμετείχαμε σε ένα συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο που είχε στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επιβίωσης μέσα στην κρίση. Τώρα είναι η στιγμή με σοβαρότητα και ρεαλισμό να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας, που θα επιτρέψουν σε όλους να συνεχίσουν τις δουλειές τους από το σημείο που σταμάτησαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων για την απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν κατά 40% τα ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντίμετρο υπέρ τους, με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους προκειμένου να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει εκ νέου έως 31/12 η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, κ. Στ. Πέτσας, όσοι καταθέσουν δήλωση με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας «θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καφούνης: Ικανοποίηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Όπως τόνισε ότι ο δρόμος μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος, γι' αυτό και είναι σημαντικό όλα τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν να εφαρμοστούν σύντομα και στο ακέραιο.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίστωση 7,5 εκατ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους Κρατικής Αρωγής

Μέσα σε 19 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, arogi.gov.gr, έχουν διατεθεί συνολικά 22.987.042,66 ευρώ στους πρώτους 4.629 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.