Έτοιμη είναι η νέα πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την αδειοδότηση επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια του 8th InvestGR Forum 2025. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υιοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου διευκόλυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία.
Στοχεύοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως το νέο μέτρο θα εξασφαλίζει λιγότερα στάδια και, όπου είναι εφικτό, την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσω ενιαίου σημείου επαφής για τον επενδυτή. Όπως ο ίδιος επισήμανε, «Αυτό είναι το καλύτερο», αναφερόμενος στην ανάγκη απλούστευσης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.
Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το υπουργείο τηρεί με συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα, έχοντας ήδη προκηρύξει τα τρία πρώτα καθεστώτα χρηματοδότησης.
Παράλληλα, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς, δρομολογείται συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων. «Αν δούμε ότι πρέπει να δοθεί παράταση θα το κάνουμε τώρα, ώστε να γνωρίζει η αγορά τους όρους του παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε επιπλέον ότι πλέον οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού πλαισίου διατίθενται ισόποσα μεταξύ τουρισμού και βιομηχανίας. Ειδικά στον χώρο των στρατηγικών και εμβληματικών επενδύσεων, την τελευταία χρονιά εγκρίθηκαν projects συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά τη βιομηχανία.
Αναφορικά με τις περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις δεν ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον νόμο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η σχετική λίστα θα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ για τους απαραίτητους ελέγχους που αφορούν τον νόμο του 2016.
«Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια που θα επιστραφούν εντόκως» ανέφερε, κάνοντας σαφές ότι οι επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια θα επιστρέψουν κεφάλαια, με όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις.
Τέλος, για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για όλους όσοι συμμετείχαν στη διαχείριση του φορέα τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώνοντας ότι «όσοι πήραν παραπάνω χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουν εντόκως».
Σε περίπτωση που από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής προκύψουν ποινικές ευθύνες, αυτές θα αντιμετωπιστούν, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.