Με τη συμμετοχή 16 υπουργών και υφυπουργών από 10 χώρες η Αθήνα φιλοξενεί τo Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυσή της. Στο επίκεντρο της σημερινής, σύντομης παρουσίασης προς τους δημοσιογράφους βρέθηκε η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπου η ενοποίηση των αγορών είναι επιτακτική ανάγκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας υπεγράφη στην Αθήνα το 2005, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, μέσα από την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Ανταγωνιστικότητας.
Παπασταύρου: «Δεν εξαρτόμαστε πλέον από το ρωσικό φυσικό αέριο»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε υπερήφανος που η Αθήνα υποδέχεται την 20ή επέτειο της Ενεργειακής Συμφωνίας. «Ήταν εδώ, στην Αθήνα, πριν από 20 χρόνια, που ιδρύθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα με έναν φιλόδοξο στόχο: να ενώσει την περιοχή με την Ευρώπη μέσω της απελευθέρωσης των αγορών, της ρυθμιστικής εναρμόνισης και της συνεργασίας για το κλίμα και τις πολιτικές».
Παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε ιδιαίτερα στη στροφή που έχει επιτευχθεί στον τομέα του φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως «δεν εξαρτόμαστε πλέον από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε δημιουργήσει έναν εικονικό ενεργειακό διάδρομο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φτάνει μέχρι και τη Μολδαβία».
Ωστόσο, αναγνώρισε τις προκλήσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, τονίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί το τεχνολογικό και ρυθμιστικό κενό που ακόμη υπάρχει στην περιοχή.
«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο»
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jorgensen, τόνισε ότι: «δεν θα επιτρέψουμε πλέον στη Ρωσία να εκβιάζει τα κράτη-μέλη. Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιείται η ενέργεια ως όπλο. Γι’ αυτό προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου».
Ο Επίτροπος στάθηκε επίσης στη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των απλών πολιτών. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών και στη δημιουργία ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2022 η Ε.Ε. λάμβανε το 51% του χρυσού της από τη Ρωσία, ενώ σήμερα μηδέν, το 27% του πετρελαίου, ενώ σήμερα 3% και το 45% του φυσικού αερίου, ενώ σήμερα 13%.
Πάντως, τόνισε ότι ακόμα και το 13% είναι πολύ. «Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει στο 0%», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, τονίζοντας ότι το GSI είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, καθώς θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια και στη μείωση των τιμών, που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.
Η Ελλάδα είναι το «παράθυρο» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά
Ο Artur Lorkowski, Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, υπενθύμισε ότι ακριβώς πριν 20 χρόνια, στον ίδιο χώρο, υπογράφηκε η ιδρυτική συμφωνία της Κοινότητας. «Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι χώρες της περιοχής και η ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν με θάρρος στη συνεργασία και την ενοποίηση».
«Η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από οικοδεσπότης. Είναι το ενεργειακό παράθυρο των χωρών της περιοχής προς την ευρωπαϊκή αγορά και τις υποδομές», είπε χαρακτηριστικά.
«Η συζήτηση για τις πολλαπλές τιμολογιακές πολιτικές, τη μείωση των εκπομπών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να συνεχιστεί υπό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και η Ελλάδα παίζει καίριο ρόλο σε αυτό», κατέληξε.