ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σαντορίνη αρχιτεκτονική θέα
Η τρίτη μέρα των OTA Panels είχε επίκεντρο τον τουρισμό.

Υπό πίεση ο τουρισμός με κάμψη τιμών και γεωγραφικές διαφοροποιήσεις

Ποιες περιοχές καταγράφουν ανοδική τάση και ποιες υστέρηση. Πιέσεις στις τιμές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το στοίχημα των οικογενειακών επιχειρήσεων. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής,

«Βαθμιαία επιβράδυνση» της ζήτησης παρατηρείται τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως σε εδραιωμένους νησιωτικούς προορισμούς. Οι αφίξεις σημειώνουν αύξηση περίπου 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, ωστόσο η τάση αποκλιμάκωσης του ρυθμού ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών, γίνεται πλέον εμφανής.

«Το γεγονός αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στα στατιστικά δεδομένα αλλά και στην πραγματική οικονομία των τουριστικών περιοχών, επηρεάζοντας τόσο τη λειτουργική καθημερινότητα των επιχειρήσεων όσο και τον συνολικό παλμό της τοπικής δραστηριότητας» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, μιλώντας στο BD, προσθέτοντας πως «η εικόνα της σεζόν διαμορφώνεται εντός ενός σύνθετου πλαισίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από ισχυρές ενδοπεριφερειακές αποκλίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουριστική απόδοση των επιμέρους περιοχών εμφανίζει έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση, με τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να έχουν την τιμητική τους, καταγράφοντας αισθητά ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. 

Οι θετικές επιδόσεις των συγκεκριμένων περιοχών ενδέχεται να σχετίζονται και με την άνοδο των city break, ένα είδος ταξιδιού που γνωρίζει άνθηση στη χώρα μας, σύμφωνα και με σχετική μελέτη της Eurobank.

Παράλληλα, τη φετινή χρονιά το Ηράκλειο παρουσιάζει σταθερή θετική τροχιά, ενώ προορισμοί του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, σημειώνουν ήπια αλλά σταθερή ενίσχυση, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. 

Αντιθέτως, παρατηρείται αξιοσημείωτη υστέρηση σε παραδοσιακά καταξιωμένα νησιά του Αιγαίου, με τη Σαντορίνη να καταγράφει πτώση που κατά περιόδους φέτος έχει ξεπεράσει και το 20%, δηλώνει ο κ. Χατζής, προσθέτοντας πως μείωση διαπιστώνεται επίσης στη Μύκονο και τη Ρόδο. «Οι μεταβολές αυτές αντικατοπτρίζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο επίπεδο τιμών όσο και στη συνολική αντίληψη των προορισμών από το διεθνές κοινό» δήλωσε.

Μάλιστα, συγκεκριμένοι προορισμοί, ιδίως σε νησιά με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, καταγράφουν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο: Παρόλο που η πληρότητα είναι υψηλή και συχνά αγγίζει το 100%, οι τιμές διάθεσης είναι αισθητά μειωμένες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ο κ. Χατζής, εξηγώντας πως «παρότι οι μονάδες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά πληρότητας, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο δεν έχουν ανάλογη αύξηση, λόγω έντονων πιέσεων στις τιμές των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Η προσέγγιση αυτή, αν και επιτρέπει τη συγκράτηση του όγκου, λόγω της υψηλής λειτουργικής μόχλευσης του κλάδου, οδηγεί σε περιορισμό των περιθωρίων».

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο Γιάννης Ρέτσος, επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πλέον πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ο οποίος, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, έκανε λόγο για «επιπεδοποίηση» των εσόδων, εκτιμώντας ότι για το 2025 θα ήταν επιτυχία αν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφταναν τις περυσινές.

«Υπάρχει αλλαγή, βλέπουμε και από τη φετινή χρονιά ότι έχουμε πάει σε μία επιπεδοποίηση των εσόδων. Τα δύο θετικά αεροδρόμια φέτος είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα αεροδρόμια είναι ή στην κατάσταση την περυσινή, ή με μειώσεις, σε κάποια από αυτά μεγάλες, όπως στη Σαντορίνη που είχαμε το θέμα των σεισμών. Άρα λοιπόν μετά από δέκα χρόνια ανόδου, από το 2014, αν εξαιρέσουμε τις χρονιές της πανδημίας, ο τουρισμός κινείται ανοδικά και ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να επιπεδοποιηθεί» είπε.

Το στοίχημα των οικογενειακών επιχειρήσεων

Όσον αφορά τις διαφορετικές κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, επιβεβαίωσε στο BD πως οι τετράστερες και πεντάστερες μονάδες ενισχύονται σε αριθμό και σε υποδομές, ωστόσο η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις ανώτερες κατηγορίες. «Οι μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επιτελούν κρίσιμο ρόλο στην κοινωνικοοικονομική συνοχή, ιδίως σε περιοχές με περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη. Η συμβολή τους στη διάχυση του τουριστικού οφέλους, στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και στη διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα των προορισμών είναι καθοριστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης αυτών των μονάδων σε  κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξή τους, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου που να τις προστατεύει από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, κυρίως μέσω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Πολυτελείς διακοπές και εξωτικές αποδράσεις με ετήσια συνδρομή

Στα χνάρια του Spotify και του Netflix, τουριστικές εταιρείες στο εξωτερικό προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις και προνομιακές υπηρεσίες σε όσους πληρώνουν συνδρομή. Τι κερδίζουν όσοι επιλέγουν τη νέα δυνατότητα.