ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έτινγκερ: «Επενδύστε στην Ελλάδα, αξιόπιστη η κυβέρνηση»

Με θετικά λόγια εκφράστηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ ο οποίος κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας αξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Έτινγκερ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «διαθέτει μεγάλο δυναμικό για μια συνεκτική πολιτική ... ώστε να ενισχύσει σαφώς την οικονομία» και εκτιμά ότι «μια ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 2% θα είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα είναι και υψηλότερη». «Οι επενδυτές θέλουν να έχουν σαφείς όρους. Θέλουν να έχουν εμπιστοσύνη. Νομίζω πώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης πολύ περισσότερο απολαμβάνουν εμπιστοσύνης. Μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη» προσθέτει.

«Οικονομικές κυρώσεις στη Τουρκία»

Στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τα κοινά μας ευρωπαϊκά σύνορά στο Αιγαίο καθώς και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «Έχουμε και πάλι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης τη Κύπρου, συνεχίζονται και κάναμε τα πάντα ώστε αυτή η δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην πρέπει να υπάρξει χρήση όπλων. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία εάν παραβιάζει σαφείς νομικές υποχρεώσεις η αν κάνει παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο». Θεωρεί δε «παραδειγματική» τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και «τη δημιουργία υποδομών για το φυσικό αέριο για την κοινή αξιοποίησή του στις αγορές».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μέλλον της Ευρώπης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι «το να μπορέσει να κρατήσει κανείς ενωμένη μια Ευρώπη με 27 ή 28 μέλη δεν ήταν ποτέ εύκολο και δεν θα γίνει πιο εύκολο» και προσθέτει «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, πρέπει να συμφωνούμε». Ωστόσο εκτιμά ότι το 2020 θα είναι το έτος της ενδυνάμωσης της Ευρώπης. Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου «ήταν πολυ φιλόδοξη και γι αυτό πιστεύω ότι το 2020 θα είναι το έτος της ενδυνάμωσης της Ευρώπης», αναφέρει σημειώνοντας ότι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της γερμανικής κυβέρνησης και προσθέτει:

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις σήμερα αναφορικά με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, πρέπει να μας ωθήσουν να ενδυναμώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, είτε πρόκειται για την ενιαία εξωτερική πολιτική, είτε για την Άμυνα και τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό, είτε για την κοινή πολιτική έρευνας. Πρέπει να διατηρήσουμε το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πίσω από αυτήν να βρίσκονται ενωμένες οι χώρες-μέλη. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο μια ισχυρή ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς και να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας ως οντότητα.». Παραδείγματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι ότι «πρώτον θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν πολύ δραστικά την οικονομία, δεύτερον θα αποκτήσουμε ένα πλαίσιο προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης και τρίτον η Άμυνα θα γίνει ένα ευρωπαϊκό θέμα...».

Τέλος, για τη μεν ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων λέει πως «η προοπτική ένταξης που θα τους δώσουμε πρέπει να είναι αξιόπιστη, πρέπει όμως να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και μετά μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Το αν θα συμβεί σε οκτώ ή δέκα χρόνια είναι δευτερεύον. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η πύλη εισόδου κατασκευάζεται και θα ανοίξει μόλις έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Επιπλέον θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος τα επόμενα χρόνια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, «η ενταξιακή προοπτική παραμένει, αλλά είναι παγωμένη» επισημαίνει. «Θα υπάρξει και μια "μετά Έρντογαν" Τουρκία, υπάρχει επίσης και μια νέα γενιά Τούρκων με καλό επίπεδο μόρφωσης, η οποία επιθυμεί την συνεργασία με την Ευρώπη. Σίγουρα δεν θα υπάρξει πρόοδος τα επόμενα χρόνια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το να τις διακόψει όμως κανείς θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Η ενταξιακή προοπτική παραμένει, αλλά είναι παγωμένη, είναι στην κατάψυξη. Εάν όμως η Τουρκία σε 5 ή 10 χρόνια επιδιώξει στα σοβαρά τις αρχές μας, τότε μπορεί να αναμένει ότι θα είμαστε και ΄μείς ανοικτοί σε αυτήν», δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος

  • Ο Γκίντερ Έτινγκερ βρέθηκε χθες στην Αθήνα και πραγματοποίησε ομιλία με θέμα "Quo Vadis Europa", χτες το βράδυ, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στην βιομηχανία σχολικών ειδών Θ.Κ.Σκαγιάς ΑΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα Κράτη-Μέλη και οι Περιφέρειες κάθε χώρας, έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης σε ξένους επενδυτές: Έχουμε επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Μιλώντας στο συνέδριο του ΧΑ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Τι είπε για την αύξηση των μισθών και τις ελληνικές startups.