Ένα νέο ενεργειακό «πακέτο» που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, μέσα από την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας τιμολογίων, γνωστής προς το παρόν ως «γαλάζιο» τιμολόγιο. Με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα κυμαινόμενα και τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, το υπουργείο σχεδιάζει να εισάγει μια νέα κατηγορία που υπόσχεται μεγαλύτερη ευελιξία, σταθερή χρέωση και δυνατότητα να συνδυαστεί ακόμη και με ενεργειακές επενδύσεις στο σπίτι του καταναλωτή, διατηρώντας ωστόσο ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Σε αντίθεση με τα γνωστά «μπλε» σταθερά τιμολόγια που προβλέπουν σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα, το γαλάζιο τιμολόγιο δεν θα «κλειδώνει» τιμή ρεύματος, αλλά θα προσφέρει σταθερό μηνιαίο ποσό χρέωσης, ανεξαρτήτως της τελικής τιμής ενέργειας. Η καινοτομία, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι θα συνοδεύεται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, κάτι που μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο στα σταθερά τιμολόγια.
Και αυτό γιατί οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν το τιμολόγιο με επενδυτικά «πακέτα», όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή εξοπλισμού ενεργειακής εξοικονόμησης στο σπίτι του καταναλωτή. Πέρα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το όφελος για τον καταναλωτή έγκειται στην εύκολη πρόσβαση σε πράσινες επενδύσεις που διαφορετικά θα απαιτούσαν σημαντικό κεφάλαιο.
Πάντως, η συζήτηση για το νέο τιμολόγιο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με τη ΡΑΑΕΥ να εξετάζει ενδεχόμενη δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο, όταν και τοποθετείται η διαδικασία οριστικοποίησης ενός ευρύτερου πακέτου ρυθμίσεων για τη λιανική ρεύματος, με στόχο τη διαφάνεια, την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων και τη σαφέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, με τις ρυθμίσεις να αγγίζουν τόσο το περιεχόμενο των συμβολαίων όσο και τη μορφή των διαφημίσεων.
Ανησυχία του ΕΣΠΕΝ για τα δυναμικά τιμολόγια
Σε ζητήματα που ανακύπτουν ενόψει της εφαρμογής των δυναμικών τιμολογίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το φθινόπωρο του 2025, αναφέρεται ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει την ανάγκη θεσμικής και τεχνικής ετοιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Συγκεκριμένα, οι δύο μεγάλες αλλαγές που προγραμματίζονται να τεθούν σε ισχύ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 είναι η μετάβαση όλων των αγορών σε 15λεπτες χρονικές μονάδες αλλά και η εισαγωγή δυναμικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρότι ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι υφιστάμενοι ρυθμιστικοί και τεχνολογικοί περιορισμοί παραμένουν εμπόδιο.
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παροχών στη Χαμηλή Τάση εξακολουθεί να λειτουργεί με ωριαία δεδομένα δημιουργεί ένα σημαντικό χάσμα, αφού η αγορά εξισορρόπησης λειτουργεί ήδη με 15λεπτα δεδομένα, ενώ οι υπόλοιπες αγορές (προημερήσια και ενδοημερήσια) βασίζονται ακόμα σε ωριαίες μονάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, η έλλειψη «έξυπνων» μετρητών και πιστοποιημένων δεδομένων σε 15λεπτη ανάλυση σε μεγάλο μέρος των καταναλωτών, υπονομεύει τη δυνατότητα ακριβούς τιμολόγησης και διάφανων εκκαθαρίσεων και net metering, net billing, και άλλα σύγχρονα μοντέλα τιμολόγησης κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά.
Ο ΕΣΠΕΝ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν τόσο τον τεχνικό συγχρονισμό όσο και την πιστοποίηση των μετρητικών δεδομένων πριν την επίσημη έναρξη των αλλαγών. Όπως σημειώνει, μόνο έτσι οι προμηθευτές θα μπορέσουν να προσφέρουν καινοτόμα, ανταγωνιστικά και διαφανή τιμολογιακά προϊόντα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την προβλεψιμότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.