Φώτο: Shutterstock

Παράταση παροχής επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες 

Για δύο ακόμη μήνες θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας όσοι το «χάνουν» στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού υπ. Οικονομικών και υπ. Εργασίας

Νέες παρεμβάσεις για στήριξη ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων περιέχει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας είναι η παράταση κατά δύο μήνες τις διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας για τους δικαιούχους που έληξε ή θα λήξει εντός του Απριλίου.

Παράλληλα με την τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των μέτρων διευκόλυνσης (αναστολή προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι των μέτρων είναι, εφεξής, όσοι ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών (σήμερα το ευεργέτημα καταλαμβάνει αποκλειστικά τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ-Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού, καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας).
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αύριο Δεύτερα τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι κανόνες 

Βασική παράμετρος είναι η κάλυψη από το κράτος μέρους (60%) απώλειας έως 50%, την οποία ενδεχομένως θα υποστούν στις καθαρές αποδοχές τους οι εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 25 προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου προς τα υπουργεία

Με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ώστε να λυθούν προβλήματα σε φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς υποβάλλουν ΑΠΔ εταιρείες με εργαζόμενους σε αναστολή - Τι θα ισχύσει

Τους όρους βάσει των οποίων θα υποβάλλονται οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από επιχειρήσεις που έχουν θέσει εργαζόμενους σε αναστολή καθορίζει νέα κοινή υπουργική απόφαση.