ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να αποφέρει μέχρι και 157 εκ. ευρώ στην οικονομία

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μειώσει το κόστος ενέργειας και θα διασφαλίσει την σταθερότητα του δικτύου.

Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μπορεί να έχει η αποθήκευση ενέργειας στην χώρα, καθώς εκτός από την μείωση του κόστους ενέργειας και την διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου, μπορεί να αποφέρει μεταξύ 100 και 157 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Σταύρο Παπαθανασίου, τεκμηριώνει την αναγκαιότητα κατασκευής τέτοιων συστημάτων αλλά και την οικονομικότητα των επενδύσεων που θα γίνουν, ενώ υποδεικνύει την υιοθέτηση και των δύο διαθέσιμων τεχνολογιών (μπαταρίες και συστήματα αντλησιοταμίευσης που βασίζονται σε υδροηλεκτρικά) με συνολική ισχύ περί τα 2.000 μεγαβάτ.

Το όφελος από την εγκατάσταση των μονάδων αυτών συνίσταται κυρίως στη δυνατότητα αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. από φωτοβολταϊκά τις μεσημεριανές ώρες) και της απόδοσής της στο δίκτυο σε ώρες αυξημένης ζήτησης. Με τον τρόπο αυτό αφενός μειώνεται το κόστος της ενέργειας και αφ’ ετέρου υποστηρίζεται η σταθερότητα του δικτύου.

Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε προτάσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας στους τομείς αυτούς που μπορούν να κατατάξουν την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι οι μονάδες αποθήκευσης συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών αλλά και στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε επίσης ότι εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του νέου μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος. Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσε ως στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, υπογράμμισε ότι η αποθήκευση ενέργειας συνδυάζεται άμεσα με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου το 2021 να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων αποθήκευσης που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, Σωτήρης Χατζημιχαήλ, ανέφερε ότι η επιχείρηση εξετάζει τη δημιουργία αντλησιοταμιευτικού συστήματος στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με το υδροηλεκτρικό του Αλιάκμονα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Μείον 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μίλησε για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο οργανισμός τονίζοντας ότι παρά την πανδημία, «ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική για την Ευρώπη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Το έργο που έχει γεωπολιτική σημασία για την Ευρώπη, ενδέχεται να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάργαρης: Τεράστια όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ – Τσουνάμι αιτημάτων 8,5 GW

«Μια λύση που προκρίνουμε είναι η θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτήσεων σε έργα μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.