Φωτο: Shutterstock

Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας 580.000 Έλληνες, εκτιμά ο ΣΕΒ

Μεγάλη πίεση θα δεχθεί η ελληνική αγορά εργασίας το πεντάμηνο Μαρτίου - Ιουλίου, εκτιμούν οι αναλυτές του ΣΕΒ. Πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του προγράμματος SURE.

Περίπου 580.000 Έλληνες, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, αντιμετωπίζουν φέτος το φάσμα της ανεργίας την περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου, σύμφωνα με υπολογισμούς των οικονομολόγων του ΣΕΒ, που υπογραμμίζουν τη σημασία της ορθολογικής αξιοποίησης των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων για να μετριαστούν οι επιδράσεις της κρίσης του κορονοϊού στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο νέο Οικονομικό Δελτίο του ΣΕΒ, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει μια μείωση της απασχόλησης κατά 155 χιλ. άτομα αρχή - τέλος το 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101 χιλ. και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54 χιλ.

Από τα 101 χιλ. άτομα που θα μειωθεί η μισθωτή απασχόληση, ολόκληρη στον  ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, περίπου 13 χιλ. θα είναι η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό και 88 χιλ. στους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν την τρέχουσα κρίση.

Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι αναλυτές του ΣΕΒ κάνουν μια προσπάθεια να μετρήσουν τη διόγκωση της ανεργίας που αναμένεται τους μήνες αιχμής, χρησιμοποιώντας το πρότυπο της μηνιαίας εξέλιξης των καθαρών προσλήψεων από προηγούμενα χρόνια του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους (εκτός καταλυμάτων και εστίασης).

Έτσι, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας το 2020:

  • Στην περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 2020, οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224 χιλ. άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141 χιλ. άτομα, δηλαδή συνολικά 365 χιλ. άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από την νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580 χιλ. άτομα για 5 μήνες.

Το στοίχημα της πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία, σημειώνει ο ΣΕΒ, είναι να στηρίξει την απασχόληση ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται. Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων των €1,4 δισ. του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε €483 ανά άτομο για 5 μήνες. Το κοινωνικά βέλτιστο θα είναι τα χρήματα αυτά να μην γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσφέροντας και διατηρώντας όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν έστω και, προσωρινά, μειωμένου ωραρίου.

Ιδιαίτερα για τη διαχείριση των πόρων του προγράμματος SURE, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι ηχώρα μας αναμένεται να αντλήσει €1,4 δισ. από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, καθώς και παρόμοια σχήματα για τους αυτοαπασχολούμενους.

Συνεπώς, αντιστοιχούν €2.414 περίπου για κάθε πληττόμενο άτομο, ή €483 το μήνα επί 5 μήνες. Εάν τελικώς, η άντληση πόρων ανέλθει σε €2,5 δισ., όπως αναφέρεται στον τύπο, τότε το μηναίο βοήθημα μπορεί να ανέλθει σε €863 περίπου. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν ως επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν θα δουλέψουν καθόλου. Εναλλακτικά, είναι προτιμότερο να δοθούν ως συμπλήρωμα σε όσους δουλέψουν με μειωμένο ωράριο, με το πρόγραμμα που ελαχιστοποιεί τα διλήμματα ηθικού κινδύνου.

Θα υπάρχει, συνεπώς, κίνητρο για τους εργαζόμενους εξεύρεσης πραγματικής εργασίας και αντικίνητρο για τους εργοδότες καταστρατήγησης του συστήματος κρατικών παροχών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει στην επιχείρηση την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση της ζήτησης μειώνοντας το κόστος εργασίας, χωρίς να προχωρεί σε απολύσεις. Αυτό επιτρέπει στην επιχείρηση να επανέλθει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής όταν ανακάμψει η ζήτηση και στην οικονομία να μειώσει γρηγορότερα την ανεργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Χειρότερη και από το 2011 - '13 η επερχόμενη αύξηση ανεργίας

Ο ΣΕΒ αναμένει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ευέλικτος συνδυασμός μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό παράδοξο: Η καλύτερη επίδοση στην ανεργία στην Ευρώπη

Η Ελλάδα θα έχει φέτος την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, αλλά ως το τέλος του 2021 θα είναι η μόνη χώρα που θα έχει καταφέρει να περιορίσει το ποσοστό ανεργίας χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019, σημειώνει η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» και για τη μετά – κορονοϊό εποχή 

Στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, η Ελλάδα, έχοντας πλέον εφόδιο την πολύ θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης μπορεί να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της προτύπου.