Φωτο: Shutterstock

Έρχονται αγοραστές εξοχικών αλλά σε «χτυπημένες» τιμές

Η καλή διαχείριση της πανδημίας ενισχύει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν «κράχτης» για την προσέλκυση επενδυτών σε εξοχικές κατοικίες. Αναμένεται πάντως πίεση στις τιμές.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες του εγχώριου real estate και ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, αναφορικά με την εξασφάλιση κάποιων πωλήσεων, ακόμα και μετά την πανδημία. Η εξαιρετική εικόνα που έχει καλλιεργήσει προς το εξωτερικό η Ελλάδα, ως ένας από τους ελάχιστους ασφαλείς προορισμούς, αναμένεται να κεφαλαιοποιηθεί τους επόμενους μήνες και από ενδιαφερόμενους επισκέπτες/επενδυτές στην αγορά εξοχικών ακινήτων.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επικείμενη ύφεση αναμένεται να «παγώσει» τις αυξήσεις τιμών που ήταν σχεδόν βέβαιες στα εξοχικά που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ σε λιγότερο εμπορικές περιοχές είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα και διορθώσεις, εφόσον με τον τρόπο αυτό εξασφαλιστούν κάποιες πωλήσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί τόσο άμεσα, όσο και μελλοντικά για την Ελλάδα, είναι ασφαλώς το γεγονός ότι έχει ανέβει κατακόρυφα η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικών προορισμών. Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, η επί δύο και πλέον μήνες θετική διαφήμιση που απολαμβάνει η χώρα, χάρη στην επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, της έχει προσθέσει πολλούς πόντους και μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν στα άμεσα σχέδιά τους ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Πρώτοι στη σειρά οι Γερμανοί

Στο πλαίσιο αυτό, τη σημαντικότερη κινητικότητα αναμένεται να επιδείξουν Γερμανοί αγοραστές, οι οποίοι είχαν ήδη πυκνώσει τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν της πανδημίας. Οι κοινές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει την τελευταία διετία το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με τον Σύνδεσμο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής και διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Ferimmo.de, η οποία προβάλλει ηλεκτρονικές αγγελίες ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία, φαίνεται πως έχουν αποδώσει καρπούς κι έχουν ενισχύσει σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των Γερμανών, το οποίο έχει αρχίσει να συμβαδίζει με το ούτως ή άλλως υψηλό ενδιαφέρον τους για να επισκεφτούν τη χώρα μας. Αυτό δε συνέβαινε στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός απροόπτου, οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να αναμένονται στην Ελλάδα με το δεύτερο «κύμα» του ανοίγματος της χώρας προς το εξωτερικό, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου. Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται και χώρες από την Βόρεια Ευρώπη, δηλαδή τα «δυνατά χαρτιά» του ελληνικού τουρισμού, εφόσον ασφαλώς αυτό είναι εφικτό από την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρκετά καλή αντιμετώπιση της πανδημίας από την Γερμανία, η οποία έχει άρει τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ακόμα νωρίτερα απ’ ότι η Ελλάδα, λειτουργεί ως σύμμαχος στην προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να μην χαθεί εντελώς μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τον τουρισμό.

Πάντως, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ο ευρωπαϊκός τύπος καταγράφει την έντονη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση των υποψήφιων τουριστών, ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η TUI καταγράφει σημαντική αύξηση των κρατήσεων από Γερμανούς για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και της Βαλεαρίδες Νήσους. Την ίδια τάση επιβεβαιώνουν κι άλλοι τουριστικοί όμιλοι της Γερμανίας, όπως η DER Touristik και η Alltours, όπου η Ελλάδα φιγουράρει επίσης μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Γερμανούς τουρίστες.

Οι αγοραστές έχουν το «πάνω χέρι»

Το ζητούμενο βέβαια είναι να φανεί με τι διαθέσεις θα έρθουν οι λίγοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Μέχρι στιγμής, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς όσοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρίσκο και ως εκ τούτου, επιδιώκουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Όπως τόνιζαν πηγές από τον μεσιτικό κλάδο τις προηγούμενες ημέρες, «όσοι θα έρθουν για να αγοράσουν εξοχικά ακίνητα φέτος, γνωρίζουν ότι η διαπραγματευτική δύναμη είναι πλέον με το μέρος τους και θα επιδιώξουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ώστε να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν και μεγαλύτερες μελλοντικές υπεραξίες τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το αν θα βρεθούν πρόθυμοι πωλητές είναι ένα ερωτηματικό. Ωστόσο, σίγουρα, όσοι κατασκευαστές ή ιδιώτες πωλητές έχουν ανάγκη να πουλήσουν φέτος, π.χ. λόγω τραπεζικών υποχρεώσεων, θα το πράξουν με τιμές χαμηλότερες από εκείνες που προσδοκούσαν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει ζωντανό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία

Η πανδημία οδηγεί σε προσωρινή αναστολή των σχεδίων για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.