Φώτο: Shutterstock

Νέα δέσμη μέτρων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ

Προχωρούν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κλάδο της ενέργειας που θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις κοινοτικές οδηγίες.

Τρέχουν τα μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης θα περιλαμβάνουν τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού, την χρησιμότητα και τον τρόπο έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, όπως και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών.

Αυτό επισήμανε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου σε τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Τελική επιδίωξη είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη ή τα τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάδειξη του net metering, η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων και η ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Τέλος επισημάνθηκαν τα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση εφαρμογής της πρώτης δέσμης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών, που θεσπίστηκε με το νόμο 4685/2020, (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τομή και θα είναι «σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Την ίδια στιγμή στη ΡΑΕ εκκρεμούν 1.800 αιτήσεις (ισχύος 29GW) για έκδοση «Άδειας Παραγωγής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και 1,5 δισ. επιπλέον για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές

«Χρυσή» ευκαιρία προκαλεί για τις λιγνιτικές περιοχές η αύξηση του προϋπολογισμού του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» που μπορεί να φέρει επιπλέον πόρους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να αποφέρει μέχρι και 157 εκ. ευρώ στην οικονομία

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μειώσει το κόστος ενέργειας και θα διασφαλίσει την σταθερότητα του δικτύου.