ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έκκληση του Αδ. Γεωργιάδη για άνοιγμα των ξενοδοχείων

Στα 10-12 δισ ευρώ το κόστος της οικονομίας από το lockdown με τον υπ. Ανάπτυξης να αποκλείει επίσης κάθε ενδεχόμενο για παράταση του μέτρου της μείωσης ενοικίων.

Η τουριστική περίοδος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που σημειώνει οτι εξελίσσεται ακόμα πιο γρήγορα από τον σχεδιασμό η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ έκανε αναφορά και για το πως θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα φέτος το καλοκαίρι.

Καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών προβληματίζεται για το αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία φέτος τον Ιούλιο, όπως είχε αναφέρει και το Business Daily, ο υπουργός επισήμανε πως «δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες στον τουρισμό. Καλώ τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και να εμπιστευτούν την Κυβέρνηση».

Με δηλώσεις του στο Capital.gr και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως έως τις 15 Ιουνίου θα υπάρξουν αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης ενώ για τα νυχτερινά κέντρα θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι με κανόνες αλλά απαιτείται επίσης η άποψη των ειδικών για τις αποστάσεις και το πώς θα χορεύει ο κόσμος στις πίστες. Υπό εξέταση είναι ακόμα και το ζήτημα των beach bar και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που μπορεί να δημιουργηθεί με τα εστιατόρια.

Για τα γυμναστήρια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με τους επιστήμονες και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Σημείωσε πως τα μικρά γυμναστήρια θέλουν να ανοίξουν νωρίτερα, όμως τα μεγάλα ζητούν να επαναλειτουργήσουν αργότερα, καθώς ανησυχούν ότι καθώς θα δέχονται λιγότερους πελάτες δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου η μείωση του ενοικίου κατά 40% γιατί αυτό θα επιφέρει οριστική ζημιά στην αγορά ακινήτων, τονίζοντας πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενισχυθούν από το κράτος κατά ένα μέρος για την ζημιά που υπέστησαν. «Εμείς θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι κανένα επαγγελματικό κλάδο και καμιά κοινωνική τάξη δεν την απαξιώνουμε και δεν την αφήνουμε μόνη της, αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής και των δημοσιονομικών αντοχών», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρει πως μέχρι στιγμής το κόστος για την οικονομία από το lockdown, είναι άνω των 10-12 δισ. ευρώ ενώ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα. Όπως δήλωσε σχετικά με το κόστος από το lockdown στο Capital.gr «Είναι δύσκολο να γίνει ένας ακριβής υπολογισμός. Πάντως κάθε μήνας με κλειστή την οικονομία, υπολογίσαμε ότι κοστίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια. Αν υπολογίσετε ότι είχαμε περίπου δύο μήνες κλειστή την οικονομία, δηλαδή όλο τον Απρίλιο, τον μισό Μάρτιο και ένα τμήμα του Μαΐου για τον περισσότερο κόσμο, μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα το κόστος είναι άνω των 10 - 12 δισεκατομμυρίων μέχρι στιγμής».

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο υπουργός σημείωσε πως «είμαστε γενικά ευχαριστημένοι. Πρώτον, διότι το πρόγραμμα επιστροφής της οικονομίας σε λειτουργία εξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι αρχικά το είχαμε σχεδιάσει. Δεύτερον, διότι από όσους ελέγχους κάναμε, στο 99% οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι τηρούν τις προφυλάξεις και τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει. Άρα υπάρχει πειθαρχία.

Τρίτον, γιατί οι τζίροι τις πρώτες δύο εβδομάδες στο λιανικό εμπόριο ήταν αρκετά καλοί και σε ορισμένους κλάδους πολύ αυξημένοι σε σχέση με πέρσι. Άρα, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Φυσικά δεν θέλω με αυτό να προεξοφλήσω όλη τη χρονιά, μακάρι να πηγαίναμε μέχρι τέλος του χρόνου έτσι, κυρίως διότι το μεγάλο στοίχημα μπροστά μας είναι ο τουρισμός».

Ακόμη, ο ίδιος, τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο στο οποίο θα υπάρχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, ενώ για τη βιομηχανία αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά χρειάζεται εκτενής μελέτη διότι είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν.

Επίσης υπογραμμίζει πως δεν έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα λόγω του κορονοϊού, αντιθέτως όπως λέει υπάρχουν πολλές νέες αιτήσεις, ενώ προαναγγέλλει πως τον Ιούνιο θα γίνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ νέα σχέδια στρατηγικών επενδύσεων.

Για το Ελληνικό εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ σημειώνει πως τόσο η Lamda Development όσο και η Mohegan παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο έργο αυτό με την Αμερικανική Κυβέρνηση, όπως λέει, να έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι, στηρίζει απόλυτα και τη Mohegan και όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. «Σε αυτή τη φάση που μιλάμε δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία για την εταιρεία Mohegan», τονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικός στόχος η επαναβιομηχάνιση της χώρας

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» για 9 έργα ενεργειακής απόδοσης, σε Βιομηχανικές Περιοχές

Η δράση, με φορείς υλοποίησης τη ΓΓ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, στο πλαίσιο της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας.