ΓΔ: 2201.74 -0.11% Τζίρος: 372.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:41
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλάει στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Υπ. Ανάπτυξης: Νέο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για επιδοτούμενες επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, με ηλεκτρονικές δηλώσεις, ελέγχους και κυρώσεις.

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα, μέσω της Διαύγειας, η νέα Υπουργική Απόφαση 70966/2025 του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία καθορίζει ένα αυστηρό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004, 3908/2011, 4399/2016 και 4887/2022.

Το νέο πλαίσιο εισάγει ετήσιες υποχρεώσεις ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων, δειγματοληπτικούς ελέγχους και σαφείς κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις τηρούν δεσμεύσεις όπως η διατήρηση θέσεων εργασίας, η επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και η οικονομική διαφάνεια.

Με τις νέες ρυθμίσεις, ενισχύεται η διαφάνεια και η εποπτεία των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ακολουθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Η ηλεκτρονική διαδικασία έχει στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση επαλήθευση των στοιχείων. Παράλληλα, οι ετήσιοι έλεγχοι λειτουργούν ως εγγύηση για τη σωστή αξιοποίηση των ενισχύσεων.

Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους οφείλουν να υποβάλλουν ετησίως στοιχεία που αποδεικνύουν την τήρηση των όρων υπαγωγής. Η διάρκεια αυτών των υποχρεώσεων κυμαίνεται από 3 έως 7 έτη, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η περίοδος παρακολούθησης παρατείνεται περαιτέρω.

Η υποβολή των στοιχείων γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) ή στο ΠΣΚΕ-Επ, ανάλογα με τον νόμο που εφαρμόζεται.

Τα απαιτούμενα στοιχεία πρέπει να κατατίθενται κάθε χρόνο, εντός δύο μηνών από την επέτειο ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις που στο παρελθόν υπέβαλαν έντυπα στοιχεία, οφείλουν να τα επανακαταθέσουν ηλεκτρονικά.

Για επενδύσεις που υπάγονται στον ν. 4887/2022, ελέγχεται τουλάχιστον το 20% των υπόχρεων επιχειρήσεων ετησίως. Για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, το ποσοστό ελέγχου ανέρχεται σε 10%.

Οι έλεγχοι ξεκινούν διοικητικά, βάσει των υποβληθέντων στοιχείων, αλλά αν εντοπιστούν ενδείξεις παραβάσεων, μπορεί να ακολουθήσει και επιτόπιος έλεγχος.

Οι βασικοί τομείς ελέγχου περιλαμβάνουν τη νομική υπόσταση και λειτουργία της επιχείρησης, τη διατήρηση του μεγέθους, τις θέσεις εργασίας (ΕΜΕ), τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την ενίσχυση και τη μη μεταβίβαση ενισχυθέντων παγίων, καθώς και την τήρηση ειδικών όρων της απόφασης υπαγωγής.

Η μη έγκαιρη ή ανακριβής υποβολή στοιχείων επιφέρει κυρώσεις. Για τα επενδυτικά σχέδια των ν. 3299/2004 και 3908/2011 προβλέπονται πρόστιμα ανά έτος μη συμμόρφωσης, ενώ για τα επενδυτικά σχέδια των ν. 4399/2016 και 4887/2022 επιβάλλεται κύρωση 0,5% επί της εγκεκριμένης ενίσχυσης για κάθε έτος μη τήρησης.

Τα πρόστιμα εισπράττονται από το Δημόσιο σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ανάπτυξης: Προσωρινοί πίνακες για ενισχύσεις σε μεταποίηση και εφοδιαστική

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης για μεταποίηση, εφοδιαστική αλυσίδα και περιοχές ειδικής ενίσχυσης. Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέσα σε 10 ημέρες, ενώ οι τελικοί πίνακες θα βγουν στις 31 Ιανουαρίου.
Καινοτομία και χρηματοδότηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα και εργαλείο για ΜμΕ και στρατηγικές επενδύσεις από το υπ. Ανάπτυξης

Νέο πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με σύγχρονη τεχνολογία, θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ετοιμάζεται και νέο εργαλείο για στρατηγικές επενδύσεις με βασικό έργο υποδομής ανά περιοχή.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, συζητώντας για ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επενδύσεις και το έργο της Αρχιεπισκοπής υπέρ της ομογένειας.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Μπεν Μπλακ για νέες αμερικανικές επενδύσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με τον Μπεν Μπλακ, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει πρόθεση χρηματοδότησης έργων σε ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, καθώς και ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει διάθεση 1 δισ. υπέρ επενδύσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο διατίθεται 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ήδη υποβλήθηκαν 361 σχέδια αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
Λιμάνι Ελευσίνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το λιμάνι των Ναυπηγείων Ελευσίνας απαντούν οι ΗΠΑ στον «κινεζικό» Πειραιά

Νομοθετική παρέμβαση επιτρέπει στην ONEX να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη λιμενικών, διαμετακομιστικών, ακόμη και ενεργειακών δραστηριοτήτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών επενδύσεων.