ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fortune: Η Ελλάδα μπορεί να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για τον τουρισμό

Η Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορονονοϊού από τις δυνατές χώρες της ΕΕ με την γρήγορη λήψη μέτρων και δείχνοντας σταθερότητα για την λύση του προβλήματος.

Η σταδιακή αλλά γρήγορη επαναφορά της Ελλάδας από την καραντίνα και η πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δίνει μια «χρυσή ευκαιρία» στην Ελλάδα να φανταστεί από την αρχή το ταξίδι και να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό με το περιοδικό Fortune να σημειώνει πως «αφού έδειξε στον κόσμο πώς γίνεται το επιτυχημένο lockdown, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, δείχνοντάς μας πως να ανοίξουμε και πάλι».

Το γνωστό περιοδικό αναφέρει πως ο τουρισμός αποτελεί «κλειδί» για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019. «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας αναμένει μείωση επισκεπτών κατά 50% αυτή τη χρονιά» και αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποδεχτεί τουρίστες από την 15η Ιουνίου.

«Όμως οι τουρίστες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μόνο εφόσον αισθάνονται ασφαλείς. Και η ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνική αποστασιοποίηση, αποτελεσματικά και άμεσα μέτρα για όσους αρρωστήσουν και ιχνηλάτηση επαφών» αναφέρει το δημοσίευμα που υπογραμμίζει οτι ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο θα δώσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει έτσι μια χρυσή ευκαιρία.

Η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» στις μεγάλες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας υπογραμμίζει το περιοδικό σημειώνοντας οτι  «αν στις αρχές Φλεβάρη, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κορονοϊού θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού» και σημειώνει πως με βάση τα δεδομένα, η χώρα μας αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει με βάση τον αριθμό των θανάτων ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.

Το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν ο «ιδανικός» υποψήφιος για τον νέο κορονοϊό, με τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, αλλά και ένα τρίτο του συνόλου των Ελλήνων να μένουν στην Αθήνα ή γύρω από αυτή, δεν την οδήγησε σε εκατόμβες θυμάτων καθώς όπως αναφέρει το Fortune ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγήθηκε μιας πολύ διαφορετικής αντίδρασης, ενεργώντας  έγκαιρα και πήρε μέτρα δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό στη χώρα. Μπορεί η Βρετανία να ανακοίνωσε το πλήρες lockdown μια μέρα μετά την Ελλάδα, ωστόσο, ως τότε, η Δυτική Ευρώπη σημείωνε 11 φορές περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 24 φορές περισσότερους θανάτους.

Η γρήγορη απόκριση συνοδεύτηκε από καλή εκτέλεση των μέτρων, όπως αναφέρει το Fortune, που περιγράφει τις καθημερινές ενημερώσεις των ειδικών για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Προς μεγάλη έκπληξη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των Αρχών» σημειώνει το δημοσίευμα, και τονίζει  το γεγονός οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τους ειδικούς.

Τέλος, το δημοσίευμα τονίζει πως η Ελλάδα στάθηκε τυχερή. Η χώρα, όπως αναφέρεται είναι μικρότερη, πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κεντρική εξουσία και λιγότερο συνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά της αδέρφια».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις

Οι τουριστικές επιχειρήσεις στη Κεντρική Μακεδονία ολοκλήρωσαν τη δωρεάν εκπαίδευσή τους στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, έχοντας ως στόχο την διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
Φωτό Shutterstock
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα για την υποδοχή τουριστών αυτό το καλοκαίρι

Διακοπές μόνο σε χώρες που είναι ασφαλείς θα προσφέρει ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στην Γερμανία που σημειώνει την αντίθεση του για την ταξιδιωτική οδηγία να απαγορευτούν τα ταξίδια μέχρι τις 14 Ιουνίου.