Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για επιδότηση ηλεκτρικών ΙΧ

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος.  Θέλουμε το 2030 ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. 

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και δωρεάν στάθμευση.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι «επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και με τις σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ». «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θέλουμε το 2030 ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση σχέδιο είναι ένα σχέδιο ολιστικό που άφορα το κράτος και όλους τους πολίτες και γι αυτό συνοδεύεται από αυτή την καινοτόμο και πράσινη συμφωνία που θα υπογράψουν 19 φορείς και 2 υπουργεία.

«Το πρόγραμμα Ηλεκτρικά θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται επίσης από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτων. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.

Όπως έχει αναφέρει το Business Daily επιδοτήσεις 5.000 - 5.500 ευρώ για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού σκούτερ και ποδηλάτου, ενισχύσεις για αγορά οικιακών φορτιστών, μαζί με φοροαπαλλαγές και αύξηση των συντελεστών απόσβεσης αποτελούν τα βασικά μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση στο Γκάζι.

Το κάδρο συμπληρώνουν επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών ταξί, οχημάτων για εταιρικούς στόλους, αλλά και φοροαπαλλαγές όπως έχει γράψει το Business Daily, για όσες εταιρείες επιλέξουν να επενδύσουν σε μονάδες παραγωγής εξαρτημάτων, όπως μπαταρίες φορτιστές και μετασχηματιστές, στα λιγνιτικά πεδία της Δ.Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Κλειδί φυσικά για να μπει στην πρίζα η ηλεκτροκίνηση είναι να υπάρξει ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης στον αστικό ιστό, στις πιάτσες των ταξί, μαζί με δωρεάν θέσεις στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε ελεγχόμενες θέσεις των ΟΤΑ.

Κάθε δημόσιο σημείο φόρτισης θα ενταχθεί σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής, ενώ ο οδηγός θα μπορεί μέσω του κινητού του να ενημερώνεται για την διαθεσιμότητα του ή όχι. Ταυτόχρονα απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση οικιακών φορτιστών, δίνεται δυνατότητα τοποθέτησης σημείων φόρτισης σε υφιστάμενα και νέα κτίρια και φυσικά καθιερώνεται ποσόστωση ηλεκτροκίνητων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο στόλος του Δημοσίου. Στόχος είναι ένα ποσοστό άνω του 15% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα.

Στο ερώτημα πολλών, κατά πόσο οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ή κλιμακωτές, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ισχύσει το πρώτο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, για δημοσιονομικούς λόγους, η επιδότηση της αξίας απόκτησης ενός οχήματος θα αφορά το ίδιο ακριβώς ποσό για κάθε τύπου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, ανεξάρτητα του πόσο αυτό κοστίζει στην αγορά. Δηλαδή, για ένα ακριβό ηλεκτροκίνητο όχημα, όπως για παράδειγμα ένα Audi αξίας 50.000 ευρώ, θα απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης την ίδια ακριβώς επιδότηση με ένα Peugeot, αξίας 25.000 ευρώ.

Οι προ κρίσης φιλόδοξοι στόχοι φαίνεται, πάντως, ότι παραμένουν. Ένα στα τρία νέα οχήματα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Από τα περίπου 850 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στους ελληνικούς δρόμους και τα 115 δημόσια σημεία φόρτισης, ο στόχος είναι το 30% των νέων αυτοκινήτων που θα πουληθούν το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα και οι σταθμοί φόρτισης να αριθμούν μερικές χιλιάδες.

Σε αυτό το κάδρο, παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μερικών από τα πιο μεγάλα ονόματα του χώρου παραμένει ζωηρό. Τέτοιες είναι οι αμερικανικές Tesla και Blink Charging, ο πολυεθνικός κολοσσός της ABB, η γαλλική Εngie, αλλά και μικρότεροι παίκτες, όπως η Fortisis που έχει εγκαινιάσει μια σειρά σταθμών στην χώρα, ενώ στο παιχνίδι θέλουν να συμμετάσχουν και αρκετοί εγχώριοι ενεργειακοί παίκτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, με μηδενισμό προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και ένας τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μεταξύ των νέων μέτρων της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Έτοιμη η κυβέρνηση για νέα στήριξη στους εργαζόμενους

«Είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.