ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enria
Ο Αντρέα Ενρία. Πηγή: Shutterstock

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ευρωπαϊκής bad bank για τα προβληματικά δάνεια, ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, ενώ προανήγγειλε παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Όπως τόνισε ο Ιταλός επικεφαλής του SSM, τα κεφάλαια των τραπεζών της ευρωζώνης είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού. Όμως, όπως υπογράμμισε, αυτό ισχύει υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης της πανδημίας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ενρία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει τη δημιουργία μιας bad bank για την ευρωζώνη. Όπως είπε, «οι κακές τράπεζες είναι χρήσιμο εργαλείο για να μεταφέρεις μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα χρειασθούν». Προφανώς, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει νέο κύμα πανδημίας και περιοριστικών μέτρων που θα αυξήσουν τις απώλειες των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πάντως, ο Ενρία άφησε να εννοηθεί ότι ο SSM θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή στάση έναντι της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση ζημιών. Όπως είπε, «θα επανεξετάσουμε τον Ιούλιο τη σύστασή μας για μη διανομή μερισμάτων, υπό το φως των συστάσεων της ESRB», δηλαδή της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ενρία, ο περιορισμός της διανομής μερισμάτων θα αρθεί εάν υπάρχει επαρκής και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο περιορισμός στα μερίσματα και τις επαναγορές ιδίων μετοχών είχε επιβληθεί ως τον Οκτώβριο, ενώ ο SSM ανακοίνωσε αργότερα ότι η απαγόρευση θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.