ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Pixabay

«Παγώνουν» οι εκτελωνισμοί αυτοκινήτων από την απεργία των τελωνειακών

Σε απεργία από τις 7 έως και τις 18 Οκτωβρίου προχωρά η Ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους εκτελωνισμούς επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων.

Σε απεργία - αποχή, από τις 7 έως και τις 18 Οκτωβρίου, από κάθε διαδικασία τελωνισμού επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, προχωρά η Ομοσπονδία των τελωνειακών υπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να γίνουν δεκτές οι δύο προτάσεις της:

α) Να γίνει άμεση αποσύνδεση του φορολογικού συντελεστή (τέλος ταξινόμησης) από τη φορολογητέα αξία του οχήματος (χονδρική ή λιανική), αφού το στοιχείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό (συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εμπορική πολιτική του πωλητή), εύκολα μεταβαλλόμενο και δεν εμπεριέχει δεδομένα μη αμφισβητούμενα.

β) Να καταργηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με την καθιέρωση μεθόδου διαμόρφωσης του τέλους ταξινόμησης βασισμένη σε αντικειμενικά και εύκολα ελέγξιμα στοιχεία. Η μέθοδος αυτή θα βασίζεται στο συνδυασμό των κατωτέρω στοιχείων:

*Κυβικά εκατοστά (CC) κινητήρα.

*Ιπποδύναμη κινητήρα.

*Οδηγία εκπομπής ρύπων.

*Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας (προκειμένου για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων).

Σύμφωνα με τους τελωνειακούς υπαλλήλους, δεν υλοποιήθηκαν οι επαναλαμβανόμενες έως σήμερα δεσμεύσεις για επίλυση του εν λόγω θέματος και η χώρα είναι αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη μη παροχή ασφάλειας στους πολίτες. Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν για διαφορά αξίας αυτοκινήτου ύψους 1 ευρώ, να καταβάλλεται ο διπλάσιος φόρος (τέλος ταξινόμησης).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Νέος τελωνειακός χάρτης Αττικής, ανοίγει το Τελωνείο Ανατολικής Αττικής

Από 12 Οκτωβρίου 2026, λειτουργεί το νέο Τελωνείο Ανατολικής Αττικής στα Σπάτα, ενοποιώντας τα τελωνεία Αερολιμένα, Λαυρίου και Ραφήνας, ενισχύοντας την επιτήρηση και καλύπτοντας τις αυξημένες ροές εμπορευμάτων και τουριστών.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΑΑΔΕ: Νέο Τελωνείο Ανατολικής Αττικής στα Σπάτα από 12 Οκτωβρίου

Σε πλήρη λειτουργία από τις 12 Οκτωβρίου 2026 τίθεται το νέο Τελωνείο Ανατολικής Αττικής με έδρα τα Σπάτα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες των Τελωνείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του Λαυρίου και της Ραφήνας.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και διαμαρτυρία στο Σύνταγμα σήμερα

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας στην Αττική, αντιδρώντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση της κυβέρνησης, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα, τονίζοντας τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και τη διατήρηση της μονιμότητας.
Κατασχεμένα πακέτα τσιγάρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αποκαλύφθηκαν δύο υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, με πάνω από 477.000 τεμάχια να κατάσχονται, εκ των οποίων 362.800 εντοπίστηκαν σε δέματα με προορισμό Γερμανία και Βέλγιο.
Άδειος Πύργος του Άιφελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απεργία στον Πύργο του Άιφελ για αποκλεισμό γυναικών σε επίσκεψη

Ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω απεργίας μετά από αποκλεισμό γυναικών υπαλλήλων κατά την επίσκεψη ινδουιστικής αποστολής, όπως ανέφερε το προσωπικό. Η ομάδα αυτή εγκαινίασε πρόσφατα ναό κοντά στο Παρίσι.