ΓΔ: 2087.17 -1.09% Τζίρος: 253.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Χωρίς «παρουσία» λιγνίτη η παραγωγή ενέργειας στις 8 Ιουνίου 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση της 8ης Ιουνίου (95.728 μεγαβατώρες) καλύφθηκε κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές.

Απολιγνιτοποίηση στην πράξη καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς το ηλεκτρικό φορτίο της 8ης Ιουνίου καλύφθηκε χωρίς τη λειτουργία οποιασδήποτε λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Κάτι που -όπως επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης- συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια και αποτελεί πρόγευση του «πράσινου» ενεργειακού μείγματος στο οποίο αποσκοπεί η πολιτική τής κυβέρνησης, συνδυάζοντας την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση της 8ης Ιουνίου (95.728 μεγαβατώρες) καλύφθηκε κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές.

Είχε προηγηθεί στις 20 Μαΐου επίσης για πρώτη φορά το σβήσιμο του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας. καθώς στο φορτίο της ημέρας (από το "στόλο" του λιγνίτη της ΔΕΗ) συμμετείχε μόνο η μονάδα της Μεγαλόπολης που κάλυψε το 5,21% της ζήτησης που ήταν συνολικά 111.111 μεγαβατώρες. Το υπόλοιπο καλύφθηκε κατά 51,2 % από τις μονάδες φυσικού αερίου, 8,07% υδροηλεκτρικά, 12,37 % ανανεώσιμες και 23,14% εισαγωγές.

Στις εξελίξεις αυτές συνέβαλε και το χαμηλό φορτίο, λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και καιρικών συνθηκών αλλά και το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται από την αγορά.

Η "έξοδος" του λιγνίτη από το ενεργειακό ισοζύγιο καταγράφηκε τις συγκεκριμένες ημέρες παρά τη μικρή σχετικά συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν διαστήματα με ρεκόρ παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι). Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος, σε εκδήλωση της Ένωσης, υπήρξαν στιγμές που η αιολική ενέργεια κάλυψε το 60% του φορτίου γεγονός που αξιοποιείται και σαν "τεστ αντοχής" για το σύστημα σε περιβάλλον υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν ποσοστό άνω του 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στο 30% θα είναι οι μονάδες φυσικού αερίου και 7% οι εισαγωγές.

Κρίσιμη παράμετρος για την επίτευξη των στόχων είναι η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία επιτρέπει αφενός την απόσυρση των ακριβών και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων που τροφοδοτούν σήμερα τα νησιά με ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου την εγκατάσταση περισσότερων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά, η παραγωγή των οποίων θα "εξάγεται" στην υπόλοιπη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο υπεγράφησαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη και τους αναδόχους οι συμβάσεις για την κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτη- Αττική που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 και θα επιτρέψει (μαζί με τη "μικρή" διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου που αναμένεται να λειτουργήσει εφέτος) την εγκατάσταση συνολικά 2.000-2.500 μεγαβάτ ΑΠΕ στο νησί.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρική διασύνδεση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδί» για φθηνότερο ρεύμα και ενεργειακή ασφάλεια οι διεθνείς διασυνδέσεις

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μειώνουν την τιμή του ρεύματος και να προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια. Απαιτούνται επενδύσεις 25 δισ. έως το 20250 στο ελληνικό δίκτυο. Η σημασία των διασυνδέσεων με Κύπρο-Ισραήλ, Ιταλία, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Σ. Αραβία.
businessdaily-ADMHE-kalodio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυπριακό χουνέρι, Μπραζιλέρο.... 2025, η υπογενννητικότητα και οι νέοι

Το κατόρθωμα με το καλώδιο και την ελληνο-κυπριακή κρίση, η «επιστροφή» του Σωτ. Γκορίτσα με το Μπραζιλέρο 2025, η ετυμηγορία του FTSE Russell για την αναβάθμιση, οι ψηφιακές πληρωμές, η υπογεννητικότητα και η κουλτούρα των νέων.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Διαψεύδει δημοσίευμα για την διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο ΑΔΜΗΕ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα κυπριακής ιστοσελίδας περί διεκδικήσεων αποζημίωσης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.