Φώτο: ΑΠΕ

Οδηγός για τις νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για ηλεκτρονική δήλωση μισθωτηρίων και συμψηφισμό ζημιών από τη μείωση ενοικίων. Έρχεται παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε παρεμβάσεις στα ακίνητα για να διευκολυνθούν ιδιοκτήτες και εκμισθωτές και να αποφευχθούν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ προχωρά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, καθιερώνονται νέοι κανόνες για την ηλεκτρονική δήλωση των μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκμισθωτές να επικαιροποποιήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία των συμβολαίων μισθωτηρίων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ.

Με τους νέους κανόνες που ορίζει η ΑΑΔΕ, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει:

  • Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης, να δηλώσει τη λύση της στην πλατφόρμα. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.
  • Μέχρι τις  30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση χωρίς κυρώσεις σε περίπτωση, που παλαιό μισθωτήριο, που έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις, και περιλαμβάνει στοιχεία, που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
  • Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε, και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Επιπλέον, οδεύει προς παράταση η προθεσμία για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Καθώς απομένουν 18 ημέρες μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (30 Ιουνίου), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι  θα εξεταστεί  το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης. Ηδη στην πλατφόρμα  έχουν υποβάλει δηλώσεις περισσότεροι από 450.000 πολίτες που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά.

Εξαίρεση για τα αγροτεμάχια

Εξάλλου, εξαιρούνται και φέτος τα αγροτεμάχια από τον  συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ διατηρούνται  οι εκπτώσεις 50% - 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία). Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έξι αντί για 5 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία για συμψηφισμό

Στο μεταξύ, προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ποσά που εισέπραξαν κατά τους μήνες Μάρτιο έως και  Ιούνιο και να συμψηφίσουν το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί με το φόρο εισοδήματος ή και το ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει η δήλωση των «χαμένων» ενοικίων να γίνει αποδεκτή από τους ενοικιαστές τους έως τις 26 Ιουνίου.

Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της «Δήλωσης COVID» από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν κουρεμένα κατά 40% ενοίκια και θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η δήλωση για τους μήνες από Μάρτιο έως και Ιούνιο υποβάλλεται μέχρι τις 22 Ιουνίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση σε επόμενους μήνες υποβάλλεται μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.
  • Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  • Η υποβολή γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Για τους εκμισθωτές που οφείλουν να υποβάλουν δήλωση Covid (ενότητα 4) και είτε δεν έχουν υποβάλει «Δήλωση Πληροφοριακών  Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» είτε αυτή δεν είναι επικαιροποιημένη, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» θα πρέπει να να υποβληθεί πριν τις 22/6/2020.
  • Στη δήλωση συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

α) Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

-  "κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους"

- "κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του"

- ¨κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του"

- "επαγγελματική στέγη"

"κύρια κατοικία ναυτικού"

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

δ) Το μήνα που αφορά η μείωση.

  • Στη συνέχεια και μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020 οι ενοικιαστές των ακινήτων θα πρέπει, να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid». Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια

Πιθανή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια. Θα αφορά και δημοσίους υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους. Άρχισαν οι αιτήσεις ιδιοκτητών για συμψηφισμό των απωλειών από ενοίκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να γίνει με τα αδήλωτα μισθωτήρια για να αποφευχθούν «περιπέτειες» με την εφορία

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα, χωρίς πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις, να δηλώσουν και μισθώσεις που έχουν συναφθεί πριν από το 2014. Η σχετική προθεσμία ολοκληρώνεται την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.