H Ελλάδα και η Κύπρος ενισχύουν τους δεσμούς τους στον τομέα της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από σειρά επαφών που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 11ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΣΕΑΔ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίας και Βιομηχανίας Δαμιανός Μιχαήλ και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.
Παράλληλα, είχε επαφές με τη Διοίκηση της ΟΕΒ, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τον δήμαρχο Λευκωσίας Χαράλαμπο Προύντζο και τον δήμαρχο Αραδίππου Χριστόδουλο Πάρτου. Στην αποστολή συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ, Δημήτρης Γαβαλάκης.
Ενίσχυση συνεργασίας και κοινές πρωτοβουλίες
Κατά τις συναντήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, κυριάρχησαν ζητήματα που σχετίζονται με το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και οι επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή στις οικονομίες των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Εξετάστηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω πιο δομημένων και στοχευμένων δράσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Συνεργασία με ΟΕΒ και τοπική αυτοδιοίκηση
Το θέμα της επιχειρηματικής συνεργασίας συζητήθηκε εκτενώς και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), με τον γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου και άλλα στελέχη της διοίκησης.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ με συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, για την αναζήτηση πιθανών συνεργειών.
Κατά τις συναντήσεις με τους δημάρχους, αναδείχθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Συζητήθηκαν η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επαγγελματικών φορέων και δήμων, καθώς και δράσεις που ενισχύουν τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.