ΓΔ: 1435.11 1.04% Τζίρος: 60.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dry_cargo
Πηγή: Shutterstock

Πάρτι εφοπλιστών: Ρεκόρ ανόδου στα ναύλα ξηρού φορτίου

Εβδομαδιαία άνοδος 68,5% για το δείκτη Baltic Dry, ενώ τα κέρδη φθάνουν το 300% από το χαμηλό του Μαΐου, καθώς αυξήθηκε εντυπωσιακά η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα.

Χαμόγελα για τους Έλληνες εφοπλιστές και δη όσους δραστηριοποιούνται στην μεταφορά ξηρού χύδην φορτίου, μέσω φορτηγών πλοίων, έφερε η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε. Ο δείκτης Baltic Dry Index που καταγράφει την πορεία των ναύλων σημείωσε κέρδη ρεκόρ, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο δείκτης εκτινάχθηκε κατά 300% σε σχέση με το χαμηλό του Μαΐου, όταν είχε βρεθεί στις μόλις 393 μονάδες. Την Παρασκευή, ο δείκτης αναρριχήθηκε στις 1.555 μονάδες καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά 68,5%, που είναι και υψηλότερη στην 35ετή ιστορία του Baltic Dry Index.

Μάλιστα, ο δείκτης που παρακολουθεί την πορεία των ναύλων των πλοίων της κλάσης Capesize, δηλαδή των μεγαλύτερων φορτηγών πλοίων που διαθέτει ο παγκόσμιος στόλος (150.000 – 180.000 τόνων dwt), αυξήθηκε κατά 147% την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας τις 3.819 μονάδες. Την Πέμπτη, η αύξηση έφτασε στο 50%  (σε σχέση με την Τετάρτη), που επίσης αποτελεί ιστορικό υψηλό ημερήσιας ανόδου. Έτσι, ο μέσος ημερήσιος ναύλος για τα συγκεκριμένα πλοία διαμορφώνεται πλέον σε 25.511 δολάρια, όταν τον προηγούμενο μήνα είχαν περιοριστεί σε μόλις 4.000 δολάρια κατά μέσο όρο.

Το νέο ράλι της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος από τις κινεζικές χαλυβουργίες, οι οποίες επιχειρούν να αυξήσουν τα μειωμένα τους αποθέματα. Η αυξημένη παραγωγή χάλυβα και η αύξηση των εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος από την Βραζιλία (αντί για την κοντινότερη Αυστραλία), έχουν επίσης συμβάλλει στην ανοδική πορεία των ναύλων ξηρού φορτίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας διαδραμάτισε η σημαντική άνοδος της ροής φορτίων σιδηρομεταλλεύματος από την Βραζιλία. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ζήτηση, ώστε απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πλοίων για τον μήνα Ιούλιο, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των ναυλωτών και ενισχύοντας κι άλλο τους ναύλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδρομή από το Tubarao της Βραζιλίας στο λιμάνι του Qingdao της Κίνας, σημείωσε αύξηση της τάξεως των 20.000 δολαρίων/ημερησίως σε 23.500 δολάρια, μια εκτόξευση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεν είχε ξεπεράσει τα 3.500 δολάρια/ημέρα.

Τι λένε οι αναλυτές

Σε σχετική της ανάλυση εντός της εβδομάδας, η BIMCO, η μεγαλύτερη ένωση πλοιοκτητών παγκοσμίως, ανέφερε ότι η αγορά για τα Capesize φορτηγά πλοία έχει περάσει «διά πυρός και σιδήρου» κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, με τους ναύλους να διατηρούνται σε επίπεδο κάτω του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθ' όλη την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή εβδομάδα ανέτρεψε με ευχάριστο τρόπο τα δεδομένα, με το ζητούμενο τις επόμενες εβδομάδες, να είναι η διατήρηση των ναύλων σε επίπεδο που να επιτρέπει κέρδη για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο βέβαια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 13,4% φέτος.

Ως εκ τούτου, η BIMCO εκτιμά ότι οι ζημίες του φετινού πρώτου εξαμήνου του 2020, είναι από δύσκολο έως απίθανο να αναπληρωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που έχει θέσει σε εφαρμογή η κινεζική κυβέρνηση, ύψους 506 δις δολαρίων, αναμένεται να δώσει ώθηση και στην αγορά ξηρού φορτίου, τουλάχιστον κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο από την ΕΕ στα τάνκερ που σπάνε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Θα αποκλείονται πλήρως από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όσα τάνκερ μεταφορτώνουν ρωσικά πετρέλαιο από άλλα πλοία για να σπάσουν το εμπάργκο στην Ευρώπη ή για να το διακινήσουν σε τρίτες χώρες σε τιμή άνω των 60 δολ.. το βαρέλι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα καλεί ελληνικές επιχειρήσεις για διεύρυνση της συνεργασίας

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, τόνισε αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Πλοιο, κοντεινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Η εκρηκτική πορεία των ναύλων θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη

Το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη είναι 20 φορές ακριβότερο απ' ότι τον Μάιο του 2020, ενώ οι τιμές για μεταφορά μεταξύ Σαγκάης και Λ. Άντζελες έχει εξαπλασιαστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Απ. Βακάκης, η Jumbo και η εκτόξευση στα κόστη μεταφοράς container

Έντονη ανησυχία ακόμη και για αθέμιτες πρακτικές στις θαλάσσιες μεταφορές εκφράζει ο επικεφαλής της Jumbo, καθώς τα κόστη αυξάνονται ακόμη και κατά 800%. Διεθνής προβληματισμός, δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για νέο φόρο - σοκ στη ναυτιλία από τον κολοσσό της Maersk

Βαρύ περιβαλλοντικό φόρο στα καύσιμα προτείνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές «παίζουν άμυνα» στις προτάσεις της Κομισιόν για ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα δικαιωμάτων Co2.