ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Υπογραφές στο μεγάλο deal για εξαγορά πέντε ξενοδοχείων

Το σχήμα Hines - Henderson Park απέκτησε πέντε μονάδες στην Κρήτη με εκτιμώμενο τίμημα 75 εκατ. ευρώ. Παραμένει «ζεστό» το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία.

«Φουντώνει» εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, παρότι όπως είχε φανεί κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την υιοθέτηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, οι ξένοι επενδυτές και τα funds που αγόραζαν την μία μονάδα μετά την άλλη, θα έβαζαν «φρένο», εν όψει της επικείμενης ύφεσης και του “χτυπήματος” που θα δεχόταν ο τουρισμός. Η χθεσινή ολοκλήρωσης της εξαγοράς από το σχήμα Hines - Henderson Park, πέντε νέων μονάδων στην Κρήτη υποδηλώνει την ζέση των επενδυτών να συνεχίσουν την «επέλασή» τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, προσβλέποντας σε ταχεία ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από το 2021 και μετά.

Όπως είχε γράψει το BD ήδη από τις αρχές του έτους, το σχήμα είχε βρεθεί σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση, καταρχάς, τριών μονάδων της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Η συναλλαγή αφορά το 5στερο Apollonia Beach Resort & Spa και το 4στερο Santa Marina Beach Resort που βρίσκονται στην Αμμουδάρα Ηρακλείου και το επίσης 5στερο Sitia Beach City Resort & Spa που βρίσκεται στη Σητεία. Αντίστοιχα, οι τελικές υπογραφές «έπεσαν» και στην έτερη συμφωνία που είχε προωθήσει το σχήμα Hines - Henderson Park για την εξαγορά δύο ακόμα ξενοδοχείων στον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής, τα οποία ανήκαν στην Μαμιδάκης Συμμετοχών. Η δυναμικότητα των πέντε μονάδων ανέρχεται σε 1.094 δωμάτια, ενώ πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 67.000 τ.μ.

Το τελικό τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων, τότε θα πρέπει να γίνεται λόγος για ένα deal αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, αμφότερες οι συναλλαγές θα είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν τρεις μήνες νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, μιας και βρίσκονταν στα σκαριά επί σειρά μηνών. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, πρόκειται για μια σημαντική κίνηση - δείγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, κάτι άλλωστε που σημείωσαν και οι επικεφαλής των επενδυτών σε δηλώσεις τους.

Ειδικότερα, ο κ. Νικ Γουέμπερ, ιδρυτικός εταίρος της Henderson Park τόνισε ότι «αν και η βιομηχανία της αναψυχής και των ταξιδιών θα πληγεί προσωρινά από την κρίση του COVID-19, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ανακάμψει γρήγορα. Με την συναλλαγή αυτή αποκτούμε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προοπτικών, σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό και με ελκυστικό τίμημα». Ο κ. Γουέμπερ συμπλήρωσε ότι στόχος των επενδυτών είναι να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα ξενοδοχεία και να τα επανατοποθετήσουν στην τουριστική αγορά, μεγιστοποιώντας τις αποδόσεις και την αξία τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Πολ Γομόπουλος, επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη σε μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του τουρισμού και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση κι άλλων επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά, σε συνεργασία με την Henderson Park, η οποία προσφέρει έναν πολύ αποτελεσματικό συνδυασμό διεθνούς τεχνογνωσίας και γνώσης της τοπικής αγοράς». Υπενθυμίζεται ότι στρατηγικός εταίρος στο σκέλος της διαχείρισης των μονάδων είναι ο όμιλος  Γ. & Κ. Δασκαλαντωνάκης KNOSSIAN Group.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πέραν της επενδυτικής βούλησης, η οποία φαίνεται πως ανακάμπτει μετά το αρχικό «σοκ» που επέφερε η πανδημία, το κρίσιμο στοιχείο για το κατά πόσο θα «αυγατίσουν» τους επόμενους μήνες οι αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών ακινήτων, θα είναι η προσφορά και κυρίως οι απαιτήσεις των πιστωτριών τραπεζών και η διάθεσή τους για συμβιβασμό απέναντι στην αποδοχή χαμηλότερων τιμημάτων απ’ ό,τι θα μπορούσαν να υπολογίζουν π.χ. στις αρχές του έτους. Ήδη πάντως, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων επενδυτών και funds, των τραπεζών, αλλά και των ίδιων των ξενοδόχων, ώστε να προχωρήσουν κάποιες ακόμα εξαγορές τους επόμενους μήνες.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι αξίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, καθώς το 2020 φαντάζει μια «χαμένη χρονιά», που θα επιφέρει πρόσθετο διαχειριστικό κόστος και ζημίες, καθιστώντας ακόμα πιο ευάλωτες όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ήταν ήδη «πιεσμένες» από τα δάνεια των προηγούμενων ετών. Ως εκ τούτου, πολλοί επενδυτές προσβλέπουν στην απόκτηση νέων distressed περιουσιακών στοιχείων σε ελκυστικές αποτιμήσεις, ώστε να αποκομίσουν και τα κέρδη από μελλοντικές υπεραξίες. Προϋπόθεση βέβαια είναι η ανάταξη των ακινήτων που θα αποκτηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην Ελλάδα, κλείνουν τις πόρτες Πορτογαλία - Ιρλανδία

Κινέζοι το μεγαλύτερο ποσοστών αυτών που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω προγραμμάτων. Για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 60% των θεωρήσεων στη 10ετία και φθάνουν στο 90% στην Ιρλανδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 150 εκατ. οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική, προσελκύει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο να επισημαίνει την ανάγκη αναβάθμισης των δημοσίων υποδομών στην περιοχή.