ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τονωτική ένεση 45 εκατ. ευρώ στην ελληνική βιομηχανία

Μέσα στον Ιούλιο οι δημοπρασίες του ΑΔΜΗΕ για το νέο κύκλο του προγράμματος της διακοψιμότητας, το οποίο θα εφαρμοσθεί για ένα χρόνο με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

Σημαντική οικονομική ενίσχυση στην ελληνική βιομηχανία, το ύψος της οποίας εκτιμάται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ για το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, φέρνει η ενεργοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής της διακοψιμότητας. Η αρχική συμφωνία έχει επιτευχθεί από τον Μάιο μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών στη βάση της σχετικής πρότασης που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση και πάντως μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο διαγωνισμός για τη συμμετοχή των βιομηχανιών στη διακοψιμότητα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί για ένα χρόνο μετά την αναμενόμενη ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο, αν και υπάρχει ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Σημειωτέον ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας ζητούσαν να μείνει το μέτρο σε ισχύ για δύο ακόμη χρόνια.

Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση που έγινε από τις ελληνικές αρχές στην Κομισιόν και που έχει γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες, ο ετήσιος προϋπολογισμός του σχήματος της διακοψιμότητας είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί και στο οικονομικό όφελος που θα έχουν οι βιομηχανίες και κυρίως όσες είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας.

Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) θα είναι μικρότερο από το παρελθόν, καθώς θα ανέλθει συνολικά σε 800 MW, δηλαδή 400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2.

Όμως, θα εφαρμοσθεί μια σημαντική αλλαγή που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων βιομηχανιών, καθώς το ελάχιστο όριο ισχύος για τη συμμετοχή στη δημοπρασία θα τεθεί στα 2MW, ενώ στο προηγούμενο σχήμα ήταν 3MW. Εκτός δημοπρασίας, εξάλλου, θα βρεθεί η ΛΑΡΚΟ, δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ενέργειας μετά το Αλουμίνιο της Ελλάδος, λόγω του γνωστού προβλήματος με την οφειλόμενη επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Σημειώνεται ότι η διακοψιμότητα είναι η αποζημίωση που λαμβάνουν οι βιομηχανίες για την ετοιμότητά τους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλισθεί η κάλυψη από το σύστημα της ενεργειακής ζήτησης, σε περίπτωση ανισορροπίας (αύξηση ζήτησης, βλάβη κ.ο.κ.). Οι ανισορροπίες στο ενεργειακό σύστημα αυξάνονται συνεχώς, λόγω της γρήγορης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες παρουσιάζουν εγγενή αστάθεια στην παροχή ισχύος.

Στη νέα φάση του σχήματος της διακοψιμότητας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν, τίθεται ανώτατο όριο (cap) στη μηνιαία αποζημίωση που μπορεί να λάβει μια βιομηχανία, ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές αποζημιώσεις. Το όριο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μηνιαία κατανάλωση κάθε βιομηχανίας και με βάση την τιμή των 15 ευρώ/MWh.

Πάντως, όπως παγίως τονίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, οι αποζημιώσεις που πληρώνονται μέσα από τα σχήματα της διακοψιμότητας, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μόνο μια μικρή ελάφρυνση για την ελληνική βιομηχανία, η οποία επιβαρύνεται με τιμές ρεύματος από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, που αποτελούν «βαρίδι» για την ανταγωνιστικότητά της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Tην υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 6 kWp που εκκρεμεί ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.