ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας

Καραβίας: Με δέσμη μέτρων 750 εκατ. στηρίζει η Eurobank τον τουρισμό

«Το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά. Η χώρα μας ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Την ανάγκη γενναίας στήριξης του ελληνικού τουρισμού από τον τραπεζικό και όχι μόνο κλάδο, αλλά και τις μέχρι σήμερα κινήσεις της Eurobank, οι οποίες συνολικά αποτιμώνται στα 750 εκατ. ευρώ, τόνισε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φ. Καραβίας. 

Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, η Eurobank, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία, έχοντας, παράλληλα, φροντίσει και οι ίδιες, μέσω του ΣΕΤΕ, να προχωρήσουν σε μία «πρωτοφανή κινητοποίηση, καθώς ο ΣΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πήρε πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδος, ενημέρωσε την πολιτεία και διατύπωσε τα αιτήματα του κλάδου με αίσθημα ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας». 

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η Eurobank φρόντισε εξ αρχής να επικοινωνήσει με τους συνεργάτες της στον τομέα του τουρισμού, ενώ προχώρησε σε: 

  • πάγωμα της καταβολής δόσεων για εξόφληση κεφαλαιακών οφειλών για όλους τους ενήμερους πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου όχι μόνον για φέτος αλλά και για όλη την επόμενη χρονιά. 
  • αναστολή καταβολών κεφαλαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Πρώτη δόση το 2022.   
  • δεν ανέστειλε ούτε για μια στιγμή τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι εγκεκριμένες δανειοδοτήσεις αυτής της μορφής στη Eurobank φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται απρόσκοπτα. 
  • εξασφάλιση ειδικής προνομιακής τιμολόγηση για τους πελάτες που θα θελήσουν να πιστοποιηθούν με το ειδικό πρόγραμμα Covid Shield, το πρώτο ειδικά για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οργανισμό TUV Austria. 

«Συνολικά, μιλάμε για μια δέσμη πρωτοβουλιών συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ που εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες – κι αν προκύψουν νέες θα είμαστε και πάλι εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. 

Καταλήγοντας έστειλε και ένα θετικό μήνυμα τόσο για τον κλάδο του τουρισμού όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά. Η χώρα μας ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε επικοινωνιακά την επιτυχία, βελτιώνοντας σημαντικά το brand name της χώρας. Το κέρδος είναι μεγάλο και κεφαλοποιήσιμο για το σύνολο της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός θα είναι και στο μέλλον η οιονεί βαριά βιομηχανία της χώρας. Για τη Eurobank, η χρηματοδότησή του θα παραμείνει επιχειρηματική προτεραιότητα. Ήμασταν τράπεζα του Τουρισμού στην οικονομική κρίση, όταν ο τουρισμός στήριζε την οικονομία. Είμαστε και σήμερα που έχει ανάγκη στήριξης. Οι ηλιόλουστες μέρες θα ξαναέρθουν και θα είμαστε και τότε μαζί». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εσόδων το 2023 από τον τουρισμό και άλυτα χρόνια προβλήματα

Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 20% τα αντίστοιχα του 2019, που ήταν η χρονιά των ρεκόρ, όπως προβλέπει η Eurobank. Όμως, δεν επιτυγχάνεται η στροφή σε ποιοτικό τουριστικό υπόδειγμα και η επιμήκυνση της σεζόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Πάνω από 18,2 δισ. ευρώ αναμένεται ο τζίρος για τον τουρισμό φέτος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι με βάση τις διεθνείς τάσεις και τα επόμενα χρόνια δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας μας.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν διψήφιο έλλειμμα ισοζυγίου το 2022, παρά το άλμα εσόδων από τουρισμό

Στο 9% του ΑΕΠ εκτιμά η Eurobank ότι θα αυξηθεί για το 2022 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες.