ΓΔ: 1202.23 -1.42% Τζίρος: 41.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Karavias, Karabias, Eurobank
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.

Τη μεγάλη σημασία του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία, αλλά και το υψηλό μερίδιο το οποίο κατέχει στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, σε ομιλία του στην 31η τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. 

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η αξία των επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχείων που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φθάνει στα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. μέσω της Eurobank. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Eurobank έχει παράσχει δάνεια ύψους δύο δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να παραμείνει «η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού». 

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank «ήδη επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, από τα οποία πάνω από το ένα τρίτο, περισσότερα από €200 εκ., μέσω της Τράπεζάς μας. Στη Eurobank, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δάνεια προς τον τουριστικό κλάδο, κάνουμε πράξη, την αντίληψη για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό. Είμαστε εδώ να εργαστούμε μαζί σας για την ένταξη νέων επενδύσεων στο ΤΑΑ. Αλλά και για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουμε στη διάθεση σας τα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό με εξαιρετικούς όρους. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά, τα προγράμματα αυτά παρέχουν το 40% του δανείου άτοκο και επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο». 

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς και στη θητεία του κ. Γ. Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ, η οποία ολοκληρώθηκε και στα βήματα που έχει κάνει ο Σύνδεσμος στην πάροδο του χρόνου αλλά και την περίοδο της πανδημίας. 

Πιο αναλυτικά η ομιλία του κ. Καραβία: 

«Αγαπητοί μας εταίροι του τουριστικού κλάδου,

Η συμμετοχή μου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ είναι κάθε χρόνο μια ξεχωριστή στιγμή, γιατί υπογραμμίζει το βάθος των σχέσεών μας και το στρατηγικό χαρακτήρα που έχει για τη Eurobank η θεσμική συνεργασία μας, ως επιστέγασμα των επιχειρηματικών δεσμών της τράπεζας με τον κλάδο που συνοψίζεται στη φράση που επαναλαμβάνουμε συχνά και εννοούμε – ότι η Eurobank είναι η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού.

Φέτος, όμως, η Γενική Συνέλευση είναι ιδιαίτερη – για δυο λόγους.

Πρώτον, επειδή ολοκληρώνεται η προεδρία του Γιάννη Ρέτσου. Είναι λίγο να πω πως αφήνει πίσω του ένα διακριτό αποτύπωμα στην εκπροσώπηση του τουρισμού. Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά, με πλήρη αλληλοκατανόηση. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τις πιο ακραίες και απαιτητικές συγκυρίες. Πρώτα, ήταν η χρονιά-ρεκόρ το 2019. Μετά αυτό που δεν φανταζόμασταν ποτέ, η απόλυτη διαταραχή της πανδημίας. Είμασταν δίπλα – και πήραμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Τις ξέρετε – αλλά αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι η κρίσιμη συνεργασία και συνεισφορά του Γιάννη στην οργάνωση της απάντησης του ελληνικού τουρισμού στην πανδημική κρίση. Και τώρα ξανά, στην ανάκτηση των επιπέδων προ κρίσης το 2022.

Δεύτερον, επειδή μετά την ανάκαμψη ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Είναι η ώρα να κοιτάξει το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας συνολικά. H ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 2030 ήταν κεντρική πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και του Γιάννη προσωπικά. Μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των 13 περιφερειών, προτάσεις υποδομών, 2000 δράσεις σε 36 επιλεγμένους προορισμούς.

Σε λίγες μέρες, θα βρίσκομαι στη Ρόδο. Εκεί, θα παρουσιάσουμε στους ανθρώπους του τουρισμού από τα Δωδεκάνησα όχι μόνο τις δικές μας πρωτοβουλίες αλλά, παράλληλα, και τα στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το inSETE, για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περιοχή. Η μελέτη αυτή είναι ένας οδικός χάρτης στον οποίο θα ανατρέχουμε όλοι όσοι δουλεύουμε στο χώρο, αλλά και όσοι χαράζουν πολιτική για την οικονομία συνολικά, για πολλά χρόνια. Η μελέτη αυτή αποτελεί μείζονα συνεισφορά του ΣΕΤΕ -και, επιτρέψτε μου να πω, και του Γιάννη προσωπικά που ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω της- στην αναπτυξιακή πολιτική. 

Είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη χώρα. Και μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι αυτή η συνεισφορά αναγνωρίστηκε με την τιμητική επιλογή της Διευθύνουσας Συμβούλου του Marketing Greece Ιωάννας Δρέττα ως υπουργού Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η κα Δρέττα κατέχει σε βάθος τα θέματα του τουρισμού και, επίσης, τη σημασία της ορθής προβολής του σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την πλευρά μας, θα είμαστε εδώ και πάλι. Χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά, όπως ήδη κάνουμε ιδιαίτερα στο σκέλος της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η άμεση μεγάλη πρόκληση. Ήδη επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, από τα οποία πάνω από το ένα τρίτο, περισσότερα από €200 εκ., μέσω της Τράπεζάς μας. 

Στη Eurobank, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δάνεια προς τον τουριστικό κλάδο, κάνουμε πράξη, την αντίληψη για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό. Είμαστε εδώ να εργαστούμε μαζί σας για την ένταξη νέων επενδύσεων στο ΤΑΑ. Αλλά και για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουμε στη διάθεση σας τα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό με εξαιρετικούς όρους. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά, τα προγράμματα αυτά παρέχουν το 40% του δανείου άτοκο και επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο.

Σας ευχαριστώ λοιπόν για τη συνεργασία, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί εξίσου δημιουργική με όλους και ασφαλώς με τον νέο Πρόεδρο μας. Στον οποίο προκαταβολικά εύχομαι κάθε επιτυχία και δεσμεύομαι ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Eurobank και τη δική μου προσωπικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Με δέσμη μέτρων 750 εκατ. στηρίζει η Eurobank τον τουρισμό

«Το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά. Η χώρα μας ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εσόδων το 2023 από τον τουρισμό και άλυτα χρόνια προβλήματα

Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 20% τα αντίστοιχα του 2019, που ήταν η χρονιά των ρεκόρ, όπως προβλέπει η Eurobank. Όμως, δεν επιτυγχάνεται η στροφή σε ποιοτικό τουριστικό υπόδειγμα και η επιμήκυνση της σεζόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο τζίρος καταλυμάτων - εστίασης, «μυρίζει» ρεκόρ στον τουρισμό

Με ρυθμό που πλησιάζει το 30% αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση ξένων επισκεπτών και ανάκαμψη της εστίασης μετά την πανδημία.