ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αριθμομηχανή και στυλό
Αριθμομηχανή με στυλό και έγγραφα για φορολογία και ασφάλιση, σύγχρονα εργαλεία οικονομικής ανάλυσης.

Απόσταση κυβέρνησης – θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2020

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν και δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό. Οι θεσμοί επιμένουν σε μια πιο συντηρητικό προσέγγιση τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και τις περιστολής των δαπανών.

Σημαντική παραμένει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2020 με τους δανειστές να ζητούν περισσότερα μέτρα για την διασφάλιση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη τόσο για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιηθούν κανονικά και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2020 και την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας.

Κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους των δανειστών, υπογραμμίζοντας για τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού, το οποίο εκτιμάται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα. Ο κ. Σταϊκούρας αποκρούοντας τις αιτιάσεις των θεσμών τόνισε ότι την ενίσχυση των εσόδων, και την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, εξασφαλίζει η ρύθμιση για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών έως 120 δόσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τονίζει ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά θα υπάρξει και πάλι ένα μικρό υπερπλεόνασμα.

Οι ενστάσεις των θεσμών

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται προβληματισμένοι από το εύρος των ελαφρύνσεων, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέτουν ερωτηματικά για την πορεία των εσόδων υπογραμμίζοντας ότι όλος ο σχεδιασμός στηρίζεται στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο πολύ περισσότερο της εύθραυστης κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά της ευρωπαϊκής.

Οι θεσμοί επιθυμούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση με προσεκτικά μέτρα και την κλασική μνημονιακή προσέγγιση για «μέτρα» από σίγουρες πηγές εσόδων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίαση στη Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα: Υπέρβαση 67 εκατ. στα καθαρά έσοδα και ισχυρή επίδοση Οκτωβρίου

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 67 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο, με τον Οκτώβριο να ενισχύει σημαντικά το αποτέλεσμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο, παρά τις αποκλίσεις στις δαπάνες.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Ισχυρή ανάπτυξη με αιχμή τις επενδύσεις και μείωση χρέους

Επιτάχυνση της ανάπτυξης στο +2,4% προβλέπει για το 2026 ο Προϋπολογισμός με ώθηση από την άνοδο των επενδύσεων. Περαιτέρω μείωση του χρέους και μείωση ανεργίας. Σε εφαρμογή οι φορολογικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να περάσει τον προϋπολογισμό

Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης με τον Ρολάν Λεσκίρ να παραμένει υπουργός Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός Λεκορνί τονίζει πως η νέα ομάδα στοχεύει σε ψήφιση προϋπολογισμού ως το τέλος του έτους.