ΓΔ: 1380.65 -0.03% Τζίρος: 31.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών για τις τιμές των ακινήτων

Με το τοπίο για τα μισθώματα να παραμένει θολό, οι αγοραστές επιμένουν σε εκπτώσεις, αλλά οι πωλητές «οχυρώνονται» στις προ κρίσης τιμές και οι αγοραπωλησίες μένουν «στον πάγο».

Στην αναπροσαρμογή των επενδυτικών τους σχεδίων προχωρούν τόσο οι ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία), όσο και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών «αναχαίτισης» των συνεπειών από την πανδημία. Αγοραπωλησίες για τις οποίες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά πριν την πανδημία, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό εξέταση και αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Ωστόσο, νέες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος φαίνεται προς το παρόν να βρίσκονται στον «πάγο», καθώς έχει δημιουργηθεί ένα είδος «μορατόριουμ» ανάμεσα στους πωλητές και τους αγοραστές. Δηλαδή, οι μεν αγοραστές επιδιώκουν την μείωση των ζητούμενων τιμών, οι δε πωλητές αρνούνται προς το παρόν να προχωρήσουν σε «εκπτώσεις».

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, το προσεχές δίμηνο δεν θα πρέπει να αναμένονται πολλές αγοραπωλησίες, εκτός ίσως από περιπτώσεις ακινήτων, για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι είχαν τεθεί σε διαδικασία διαπραγμάτευσης το προηγούμενο διάστημα και όπου ο πωλητές εμφανίζεται διαλλακτικός.

«Όντως, στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, οι μεγάλοι επενδυτές βλέπουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις στην σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους», σημείωσε πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, μιλώντας στο πλαίσιο της Prodexpo North.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις στον τουρισμό κι επομένως και στα ξενοδοχειακά ακίνητα θα είναι προσωρινές. «Λογικά, το 2021 θα βρεθούμε στο 60%-70% του επιπέδου που ήμασταν το 2019, από πλευράς επισκεπτών κι εσόδων. Ελπίζω ότι η πανδημία θα είναι μια ακραία, αλλά σπάνια περίπτωση, αναφορικά με τις συνέπειές της στην οικονομία και την αγορά ακινήτων», τόνισε ο κ. Καρυτινός.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές νέες επενδύσεις το προσεχές διάστημα, είναι ότι η πλειονότητα των επενδυτών, έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής, προτού προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσουρουφλή, πρώην επικεφαλής επενδύσεων χαρτοφυλακίου της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, «η πανδημία έχει βάλει την αγορά σε κατάσταση παύσης. Σήμερα, η αγορά παραμένει μουδιασμένη, παρόλο που τόσο οι επενδυτές, όσο και οι πωλητές δηλώνουν ενεργοί. Θεωρώ πάντως ότι αμφότεροι τηρούν στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε». Ο κ. Τσουρουφλής ανέφερε τα παραπάνω στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του ελληνικού τμήματος εκτιμήσεων ακινήτων του RICS Hellas.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ δύσκολο σήμερα να υπολογιστούν τα μελλοντικά μισθώματα. Έτσι, οι επενδυτές ζητούν χαμηλότερο τίμημα πώλησης, ώστε να μπορούν να καλύψουν το αυξημένο ρίσκο». Ωστόσο, αν δεν υπάρχει σύγκλιση, «μπορεί να δούμε ακόμα και ακυρώσεις συμφωνιών. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι πωλητές δεν έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους και ζητούν τις ίδιες τιμές που ζητούσαν και πριν τον κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Τσουρουφλής.

Ο λόγος που παρατηρείται αυτή η ανυποχώρητη στάση, είναι ότι προς το παρόν, η νέα αυτή κρίση δεν έχει επιφέρει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση δανείων, ή άλλων υποχρεώσεων, ενώ και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει αρκετούς στο να υποβαθμίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνουν στελέχη της κτηματαγοράς. Αν όμως έχουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και αντίστοιχα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, θα δημιουργηθεί σίγουρα πίεση και στις τιμές των ακινήτων, επομένως και νέες ευκαιρίες στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα στη ζήτηση χώρων γραφείων, τι σχεδιάζουν μεγάλοι «παίκτες»

Την ώρα που η τηλεργασία αναμένεται να μειώσει έως και 15% τη ζήτηση γραφείων, στην Ελλάδα κατασκευάζονται αυτή την περίοδο 85.000 τ.μ. νέων γραφείων. Οι ανακατασκευές κτιρίων και το μοντέλο των «ευέλικτων» γραφείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Θα ακολουθήσουν τις εμπορικές

Πάνω από 40% έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία οι τιμές των κατοικιών, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και οι αντικειμενικές. Τα δύο νέα συστήματα για τον προσδιορισμό των τιμών και το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη γίνεται... Αθήνα: Ανεβαίνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα

Τα μεγάλα έργα υποδομής θα μετατρέψουν τη συμπρωτεύουσα σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Όμως προς το παρόν οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν σημαντικές κινήσεις λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας.