ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ντ. Κοστέλο: Ανάγκη να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο

Πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθούν επενδύσεις που θα αυξήσουν τις εξαγωγές, τόνισε ο υποδιευθυντής του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές, υπογράμμισε μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του ΙΟΒΕ ο Ντέκλαν Κοστέλο, υποδιευθυντής του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Επιτροπή περιμένει το σχέδιο που θα υποβάλει η Ελλάδα, μέσω του οποίου θα επιταχυνθεί και η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, με κεντρικό στόχο την αύξηση των εξαγωγών.

Αναφερόμενος στις ανισορροπίες που πρέπει να διορθωθούν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Κοστέλο είπε ότι οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνονται μεν, αλλά από πολύ χαμηλά επίπεδα εκκίνησης και θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα έχει πλεόνασμα όσον αφορά τις υπηρεσίες, χάρη στον τουρισμό, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών.

Σχετικά με τις επενδυτικές προτεραιότητες, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση και σε επενδύσεις για την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοϊας, που έχει μεγάλη ηλικία.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο δημόσιο τομέα, όπως τόνισε ο κ. Κοστέλο, αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις ηλεκτρονικές προμήθειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 

Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την επενδυτική της δραστηριότητα σε κλάδους που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από τον αγροτοδιατροφικό έως και την ενέργεια, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.