ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Καλύτερες προβλέψεις για ανάπτυξη, ανησυχεί για τον τουρισμό

Μικρή αναβάθμιση πρόβλεψης για την φετινή ανάπτυξη από 4,1% σε 4,3%. Πανδημία και τουρισμός δημιουργούν αβεβαιότητα στην οικονομία, αναφέρει η Επιτροπή στις θερινές προβλέψεις της.

Σε ελαφρά αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις επικαιροποιημένες θερινές της εκτιμήσεις για το σύνολο των κρατών - μελών της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 4,3% για το 2021, από 4,1% που προέβλεπε πριν -για το 2022 η πρόβλεψη μένει αμετάβλητη στο 6%. Εκφράζει, όμως, την ανησυχία της για την αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδρασή της στον τουρισμό.

Η Κομισιόν, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα της έκθεσής της για την Ελλάδα τονίζει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Εκτιμά ότι και το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό θα παραμείνουν χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019. 

Επιπλέον κίνδυνοι αφορούν την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στο μέλλον.

Εξετάζοντας με περισσότερη προσοχή τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Επιτροπής, αναφέρουν ότι στο α' τρίμηνο του έτους το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε με ρυθμό 4,4% και αυτό επετεύχθη παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο τις εξαγωγές, και κυρίως σε αυτές υπηρεσιών (τουρισμός κ.α.). Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Επίσης, η προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμη ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα και ακολούθησε η αύξηση σημαντικών δεικτών εμπιστοσύνης. Η βιομηχανία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου βίωσε μία επανεμφάνιση της εξωτερικής ζήτησης για αγαθά. Η ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα προβλέψεων της Κομισιόν (ως το τέλος του 2022). Τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021.

Με φόντο τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στην απασχόληση και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ ευρωζώνης και ΕΕ θα αυξηθεί 4,8% το 2021 και κατά 4,5% το 2022 και στις δύο περιοχές. 

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ελληνικό ΑΕΠ και πληθωρισμό την περίοδο 2021 - 2022

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κρίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης η βιωσιμότητα του χρέους

Στο δυσμενές σενάριο της Κομισιόν, στο οποίο αναμένεται «χαμηλή πτήση» για την ελληνική οικονομία, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ, καθιστώντας μη βιώσιμο το χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε το «τσεκάπ» από Κομισιόν η Ελλάδα: Οι έπαινοι και οι αστερίσκοι

Αποδεσμεύεται η δόση των 748 εκατ. ευρώ, καθώς προχώρησαν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις. Σύσταση στην κυβέρνηση να μην περάσει στο Δημόσιο ο φορέας που θα αγοράζει κατοικίες από πλειστηριασμούς.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα δύσκολα με την έκδοση ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «καίγονται» για γρήγορη έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά δεν είναι λίγες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που υπονομεύουν ένα εγχείρημα κρίσιμο για τον τουρισμό.